Записан(а): Nov 22, 2003
Място: Горещ ламаринен покрив
Въведено на:
07 Мар 2007 13:25:13 » Конкурс: Старост - нерадост
Баща ми все това повтаря, откак получи двата инсулта.
- Добре, де, тате, разбрахме го! Кажи нещо оптимистично!
Той мълчи, изкривява джуки, както казваше баба ми, в знак на несъгласие. Ама да не става по-зле положението с него, се моля!
Хилядократно благодаря на Господ за това, че ми е дал чувство за хумор, особено за тежките моменти от живота ми.
Онази вечер, в полусънно, таман заспиващо състояние, чувам сподавения му вик. Изхвърчам като торпила от леглото, забравяйки, че наскоро съм оперирана. Дърпа, да му се не види и шев!
Влитам в стаята на баща ми.
- ...енко, ...ема ....и ...ането! - ми обяснява баща ми, целият зачервен и видимо притеснен.
- Защо не спиш, бе, тате? - скарвам му се аз, раздразнена заради болката и прекъснатото ми заспиване.
- ...ми ...ема ...и ...ъбите! - изфъфля той.
Гледам го право в устата, и по движенията му разбирам, че му няма зъбите, демек - чейнето, или казано по-интелигентно - зъбната протеза.
Оглеждам се - върху масичката до леглото му - наистина ги няма.
Боли, мамка му и шев, а на мен ми иде да си хвана корема и да започна да цвиля, което само би ме накарало да се пръсна от още повече смях.
Десетминутното търсене се увенчава с пълен неуспех. Няма как да местя масичката, и това ме принуждава да викам за помощ.
Дъщеря ми, кисела и сънена, се появява с възможно най-мрачната си физиономия.
- ...ема ...и ...ането, шиг.но ...фи го е ..зял - услужливо обяснява баща ми, с един хем виновен, хем извинителен тон.
- Кфо? - ме гледа втренчено дъщеря ми.
- Ами на дядо ти му няма чейнето, кфо! - успявам да сдържа смеха си.
Физиономията на дъщеря ми си връща добре познатата приветливост и хубава усмивка.
Тя, с величествените си 48 кг, като един Херкулес, хваща масичката и я измества.
Няма го чейнето!
Обръщаме всичко наопаки, включително и леглото.
Няма и няма!
Измежду нечленоразделните звуци, излизащи от устата на баща ми, разбираме, че той е убеден, че домашният ни любимец - котарак - е изял чейнето му. Което ни дава начална скорост на един страшно див и необуздан смях. Баща ми недоумява защо се смеем.
- Извънземните, дядо, те са ти свили чейнето! - се шегува дъщеря ми.
Дядо й се намусва, и със страшно омразен жест посочва котарака с бастуна си.
Този път с дъщеря ми тичаме в кухнята, за да отпуснем гърла като хората. А моята операция болиии! На излизане от кухнята се сблъскваме с баща ми в коридора. Тръгнал е към тоалетната, влачейки единия си крак и фъфлейки нещо по адрес на пантофа си.
- Спри! Защо не си обуеш пантофа като хората, ами така се влачиш!- му казвам..
Той ни сочи пантофа с бастуна си.
Дъщеря ми се навежда, взема му пантофа и го накланя. Оттам изпадват протезите, и, слава Богу, падат на пода и остават здрави.
Ама че чейне!
Ама че пантоф!
Ама че операция!
Благодаря ти, Господи, за смеха!
Лягам си освежена и си спомням думите на баба ми – “Смейте се, смейте се - казваше тя - на възрастните, че и вие да остареете, и на вас така да се смеят!”.
Лека нощ!
centsche ХуЛитер
Записан(а): Feb 16, 2007
Въведено на:
07 Мар 2007 16:22:02 »
Всичко се върти и повтаря. Николай Хайтов също беше писал за един дядо, дето си загубил чейнето в потурите и го намерил като сменил зимните с летните. Но и тая история е смешна.
Silver Wolfess ХуЛитер
Записан(а): Jan 05, 2004
Място: София
Въведено на:
07 Мар 2007 23:21:03 »
Хареса ми! Да са живи и здрави, а ние вървим след тях.
_________________ Silver Wolfess
pencho_zaeka ХуЛитер
Записан(а): Jun 14, 2005
Въведено на:
08 Мар 2007 00:03:20 »
Много ми допадна - най-вече като стил и атмосфера! Писах 5 без да се замислям!
ПП. И това ще влезе във финалната петица!
_________________ Ако имаш самолет, не го карай като тротинетка!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ Редактирано от: pencho_zaeka на 12 Мар 2007 16:35:57 - общо 1 път.
copie ХуЛитер
Записан(а): Mar 11, 2005
Въведено на:
08 Мар 2007 07:07:50 »
Дааа... Не е смешно, но е смешно... История е, това е важното!! Добре разказана - другото важно. И с любов - най-важното!
_________________ Да изковем от минусите плюсове!
Silver Wolfess ХуЛитер
Записан(а): Jan 05, 2004
Въведено на:
10 Мар 2007 00:17:41 »
Искам да вдигна и този текст. И аз бих казала, че единиците работа не вършат, когато текстът си има достоинствата.
_________________ Silver Wolfess
metli4ina ХуЛитер
Записан(а): May 14, 2005
Въведено на:
13 Мар 2007 14:22:13 »
Ей, това си е! Не е лесно с тази "крехка" възраст да се бориш! Добре е да можем да гледаме от забавната й страна, за да може да се живее!
Don_Rafa ХуЛитер
Записан(а): Oct 23, 2005
Въведено на:
14 Мар 2007 00:50:00 » Старост-нерадост
Да ви призная честно смял съм се от сърце и с глас, защото съм имал нещо подобно в къщи и много добре зная какво е. Но пък както казва бабата, смейте се сега, защото и на вас ще се смеят. 5 - ца от сърце без да се замислям.
_________________ Don_Rafael
venci Словоблудец
Записан(а): Mar 08, 2007
Място: London
Въведено на:
14 Мар 2007 01:37:55 »
Съжалявам че няма десетки за да гласувам с подобаваща оценка
Можеш да пускаш нови теми Можеш да отговаряш във форума Не можеш да редактираш мненията си Не можеш да триеш свои мнения Не можеш да гласуваш във форума