BlackCat
Модератор

![]()
Записан(а): Nov 22, 2003
Място: Горещ ламаринен покрив
|
Въведено на:
25 Фев 2007 18:46:45 » Конкурс: Чужд език за Хелоуин |
|
Да обучаваш малки ученици на чужд език е предизвикателство и истинско преживяване. Децата раждат вицове. А когато попаднеш в техен виц, излизаш зареден с много пречистващ смях и …мъничко съмнение дали си на точния път.
Учебната година в езиковата школа, където работя, започва на 1.октомври. С много игри, римушки, песнички, награди успявам да задържа вниманието на седемгодишните малчугани цели 45 минути. Както знаем, Хелоуин е на 31 октомври, затова трябва да усвоим типична за празника английска лексика.
Урокът започва с визуално представяне на думите. За целта съм донесла костюми на вещица – перука, пластмасови зъби, метла, за духовете – бели чаршафи, ябълки в малка кофа. Не са ми достатъчни картинките – всичко трябва да е нагледно, да се създаде атмосфера, да цари призрачен дух! Ясно защо – чрез играта новите думички трябва да се научат бързо, лесно и достъпно.
Методиката е моя верен гид. Напълно й се доверявам. След като чуят и разберат значението на думите, децата трябва да ги възпроизведат точно.Това не е проблем –те блестящо се справят и повтарят след диска. Знам си аз – работя с най – интелигентните деца в града! А като идва време да гоним гадните духове, малчуганите освирепяват от щастие! Гоним ги из под масите, из под столовете, обръщаме ученически чанти – да не би да се е скрил някой там. С шум и грохот ги прогонваме от стаята до следващата година. Обявявам децата за победители! /навсякъде присъства съревнователен елемент със злото/.Започва почерпка с бонбони и дребни сладки.
Според западните образователни модели, които следваме, в края на часа лексиката трябва да се затвърди.Посочвам картинка на вещицата и питам какво е това. Децата поглеждат с чист и учуден поглед. Оговор няма. Отново питам с приканващ глас. Някъде на последния чин се вдига една ръчичка и чувам тих гласец: “Witch”. Отдъхвам и заслужено хваля детето: “ Excellent!” Обзема ме върховно облекчение, че часа ми не е пропилян. За да затвърдим думичката, обаче, аз отново питам :” What is this?” От всички краища на стаята, от всички чисти искрящи очички, от всички малки устички чувам в един глас смел и уверен отговор:
“Excellent!” |
|
|