Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 494
ХуЛитери: 0
Всичко: 494

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 253

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 254

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 480

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 482

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 483
ХуЛите :: Виж тема - Гражданска петиция срещу свалянето на chitanka.info
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаТази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
KakaMara
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 15, 2010
Мнения: 12
Място: Кратунци - горната маала

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 13:49:24 » :) Отговори с цитат върни се горе

Брей са не начесаа тия езици бре ! Smile)))))))))
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 13:52:57 » Отговори с цитат върни се горе

RonnieSlowhand написа:
Анархията обаче е полезна, иначе стимулът законът да се промени е нула. Впрочем е напълно възможно тълкуване на сегашния закон за авторско право, което оправдава читанковците. И според мен съдията по случая би трябвало да приеме точно него.

Рони, анархията може да е полезна, но само в критични обществени ситуации и при проблеми, засягащи едва ли не съществуването на цели обществени прослойки.
Този случай не е от голямо значение за обществения живот. Има и други виртуални библиотеки, които си спазват закона. Ама тая била най-богатата - ами като краде, най-богата ще е.
А я кажи как би защитил моите права, м? Laughing


_ _ _ _ _ _ _ _ _
Редактирано от: krasavitsa на 30 Юни 2010 14:42:12 - общо 1 път.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
artoa13
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 03, 2009
Мнения: 67

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 14:05:15 » Милена Цветкова Отговори с цитат върни се горе

Няма как да се съглася, че хаосът се самоорганизира, но казва много истини, които без да съм в бранша подозирах.Интересно написано от човек който е вътре в проблема, в този хаос.
Но освен нещата да се видят отвътре, те не е зле да са погледнат и от птичи поглед, от мащаба на вечността и пътя към неизвестното бъдеще, по който върви човека.И в зависимост от способността ни да виждаме и как виждаме този път, от способността да се отчуждим от собствените си пристрастия и интереси, от възможността да погледнем от няколко гледни точки, ще добием повече или по-малко реалната представа за обема на хаоса и проблема, за процесите и движенията в него.

Променят се начините, по които се произвеждо интелектуалния продукт и все по-голяма роля играе чуждият опит, върху който стъпваме, и сътрудничеството, съавторството . Това се отнася особено за науката, но важи и за литературата. Все по-трудно е да се напише оригинално произведение или сценарий поради многото налични образци. Ако приемем, че изкуството задава едни и същи вечни въпроси, то и отговорите започват много да си приличат. Колкото и да ни се иска, не сме безкрайно умни, разнообразни и интересни. Масата обикновенно тъпче на място и плагиатства от миналото или колегите.
Дори в зората на писаната човешка история. Библията, например. Старият завет и неговите митове си имат по-древни образци, които си имат пък още по-древни, които никой не е записал.Христос като образ също си има многобройни по-древни колеги възкръснали от смъртта. Културното напластяване върви безнадеждно бавно. Хората искат прости правила и истини, сигурност и непротиворечивост и тогава част от миналото се загубва или трансформира в новата представа за света с новите -стари митологии.
С появата на компютъра и вазможността да се създават виртуални пространства, възниква и идеята, че ние също сме във виртуална реалност, която някой твори и наблюдава, а всъщност това е старата прастара идея за демиурга. Ще дойде време когато филмите ще се правят почти изцяло в компютърна виртуална реалност , а изкуственият интелект ще достигне ниво да бъде съавтор.
И въпреки напъните на машината и човека, продукта няма да стане много по-оригинален . Причината е в собствената ни ограничена същност. Въображението не е безкрайно. Погледнете вселената и ще видите, че всичко се повтаря в невъобразимо количество от фотона до галактиките. Възможно е големият взрив да е бил опит за пробив в рутината и напън за оригиналност и многообразие, но дали се е получило
и дали изобщо е възможно в една безкрайна реалност?
Такива пробиви са изключителна рядкост и стават обект на подражание, което може би е обяснение за изобилието от подобия.
Същото е положението с модата. Сякаш гледаш безкрайни импровизации на едни и същи теми. Тялото на човека е конкретен обект с определени нужди и основните възможностти са изчерпани. С ограничен брой елементи, вариантите също са ограничени.
С появата на възможността за самопубликуване в интернет пространството
не се забелязва някакъв скок в качеството и оригиналността .
Eдин автор може да реши , че е оригинален само, ако не е чел достатъчно. Наистина оригиналните, се броят на пръстите на едната ръка и това са онези, които можеш да разпознаеш без да са подписали произведението си. На тях трудно се подражава, но те със времето ще стават все по-малко и по-малко.Количеството на музикалните стилове, отличими за лаика, също не е неизчерпаем.И въпреки , че сме още много далече от пълното изчерпване, че има още недостигнати пространства, че дори е възможно новите технологии да помогнат нещо, то неизбежно времето на пробивите ще отмине. Лавинообразното нарастване на продуцията и натрупванията ще превърнат всичко в клише, нещо което отчетливо се забелязва в Холивудската продукция.
Тогава какъв е смисълът от авторското право и преследването на плагиатството освен комерсиален. Абсолютно същото се е случвало в изолираните, обособени общности където всичко от технологиите до музиката и облеклото са били колективно творчество. Колкото и да е голямо и разнообразно, човечеството е изолирано на своя остров сред звездите. Както е при генетичният материал, смесването води първоначално до нарастване на многообразието, а след това то намалява защото някои гени отпадат, а други се утвърждават.От хаоса на многообразието остава само най-пригодното.
Същото ще се случи и с човешката култура, и с хаоса предизвикан от новите технологии. Бумът от възможни решения , хаосът ще изкристализира в ред и проблемът е , че този ред може да не е в интерес на обществото, а на правенето на пари, защото тези, които ги имат са в по-благоприятна позиция да структурират хаоса в своя изгода, което е обяснението защо нещата стават мъчително бавно.
За мен това е най-важният проблем.Случаят с Читанка го илюстрира прекрасно, съдебните дела срещу Гугъл и т.н.
Очевадна е нуждата от глобална регулация, която да съхрани свободата на потребителите да обменят каквото намерят за добре, да се съхрани демократичността на интернет пространството и свободата в него.
Онези, които искат да печелят от него по друг начин, освен от потребителските такси и рекламите, да си намерят начин да си опазят и пласират платеният продукт.
Следващото, но не по важност, е да се намери начин авторите да са защитени и да печелят от своя интелектуален продукт. За целта е нужно не да се преследва свободната обмяна на файлове , програми и каквото и да било, а да се регистрира движението им, което би позволило на авторите да печелят както една телевизия печели от реклами при висок рейтинг.
Не по-малко е важен директният достъп до потребителя без посредници или с минималното им участие.
Трябва да има и награди в съответните категории с участието на критици и публика.
Например броят на свалянията умножен по една петобална оценка от компетентно жури би могло да отсее най-заслужилите автори и те да си получат възнаграждението. Останалите, ако са спечелили нещо от реклама, спечелили, а който нищо не е спечелил, поне няма да е загубил време и нерви да се разправя с издателства.
Достатъчно е един закон да задължи сървърите на доставчиците да имат програма, която регистрира преминаването на произведение регистрирано като авторско, защитено от закона за авторските права, и да изпраща IP на потребителя и кода на произведението до мястото където се води статистиката и защитата на авторското право.

Тази идея ми допадна най-много. Защото няма да има ГДБОП.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
RonnieSlowhand
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jun 17, 2009
Мнения: 31

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 14:56:43 » Отговори с цитат върни се горе

Че аз доколкото разбрах ти вече нямаш авторско право върху текстовете, защото е преотстъпено на издателя, или?
И, както вече казах, ако се приеме аналогично прилагането на закона за библиотеките или чл. 24 върху Читанката, то нарушение на права няма.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
pafka
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 24, 2003
Мнения: 226

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 16:40:55 » Отговори с цитат върни се горе

И едно добре аргументирано мнение на издател, когото страхът от прогреса не е стиснал за гушата:


http://photonik.blog.bg/drugi/2010/06/29/az-piratyt.569296

_________________
"Не казвай на врабеца, че лети!
Ще падне!"

И.Методиев
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 17:33:50 » Отговори с цитат върни се горе

RonnieSlowhand написа:
Че аз доколкото разбрах ти вече нямаш авторско право върху текстовете, защото е преотстъпено на издателя, или?
И, както вече казах, ако се приеме аналогично прилагането на закона за библиотеките или чл. 24 върху Читанката, то нарушение на права няма.

Това към мен ли е?
Въпросът ми е принципен - как би защитил собственика на копирайта от читанкаджиите.
Зададох ти упражнение - след като каза вече на какво би се позовал като адвокат на едната страна, аз те питам как би защитил другата страна.
И къде мислиш, че би имал повече шансове да спечелиш? Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 17:40:48 » Отговори с цитат върни се горе

pafka написа:
И едно добре аргументирано мнение на издател, когото страхът от прогреса не е стиснал за гушата

Никак даже не е аргументирано. И - откога на авантата й викат прогрес? Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
RonnieSlowhand
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jun 17, 2009
Мнения: 31

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 17:53:36 » Отговори с цитат върни се горе

Малко вероятно е да приема да се занимавам със случай по авторско право от тази страна на барикадата. Смятам, че авторското право трябва да има граници, една от които е разпространението с идеална цел.
Мисля, че единствената ефективна защита за собственика на авторското право е промяна на законодателството. Добра защита при сегашния закон не е възможна.
Но, ако питаш какви са аргументите за притежателя на авторското право. Законът би могъл да се тълкува и буквално. Това е аргументът.
Поради състоянието на закона - и понеже в края на краищата зависи от съдията дали ще приеме аналогията или ще тълкува буквално - повечето такива процеси или се решавта с извънсъдебно споразумение, или се превръщат в кръстоносен поход, като процеса срещу Ерик Елдрид. Понеже в световен мащаб авторското право е батак, в момента е изключително трудно да се каже как ще приключи такъв процес където и да е по света, и колко ще трае.
Много се радвам на този спор, наистина. Регулирането на авторското право, заедно с регулацията на арбитража, евтаназията и биотехнологиите, е едно от големите предизвикателства пред правото в момента. И е изключителен шанс за законотворчество.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
RonnieSlowhand
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jun 17, 2009
Мнения: 31

МнениеВъведено на: 30 Юни 2010 17:55:14 » Отговори с цитат върни се горе

А, освен законодателството трябва да се промени и системата на заплащане на авторското право, но за това вече говорихме. Сегашният модел просто не работи. както е казал поетът, няма смисъл да биеш мъртво магаре.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
artoa13
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 03, 2009
Мнения: 67

МнениеВъведено на: 01 Юли 2010 10:43:01 » Отговори с цитат върни се горе

pafka написа:
И едно добре аргументирано мнение на издател, когото страхът от прогреса не е стиснал за гушата:


http://photonik.blog.bg/drugi/2010/06/29/az-piratyt.569296


Браво! Казва много верни неща, но към момента, а всичко тече всичко се променя, нали?
Издаването на книги в книжно тяло ще се промени следващите 10-15 години много. Ценителите , които искат да си ги имат в библиотеките си ще намалеят, защото отношението към книгите се променя и защото ще се появят достатъчно евтини и удобни четци на е-книги. Книгите ще станат луксозен и скъп подарък и мания на колекционери и съответно ще изискват качествена подвързия и външен вид. Масовият читател ще "чете" говорящи книги докато пътува за работа или се връща от мобилният си през интернет или от флашпамет, ще си почива опънат надълго с електронен четец, който е свързан с домашния компютър с инфрачервен порт и чрез интернет със Читанка инфо или електронната национална библиотека,която засего просто я няма, ще разлиства наволя и ще се чувства много по- комфортно отколкото със старите хартиени книги.Той ще си говори с компютъра и ако го мързи, компютърът ще му търси каквото поръча или ще му чете докато заспи.
Тази картинка може да ви се струва прекалено фантастична, но, ако не ни мине черна котка път и не се случи някакво бедствие, война или криза, нещата ще се развият точно в тази посока. И днес технологиите го позволяват, но е още скъпичко удоволствие.
И за да няма проблеми с разпространението и авторските права, за да е сит вълкът и цяло агнето, просто трябва да се приемат съответните закони.
А законът трябва да гласи, че всяки интелектуален продукт нерегистриран
и незащитен в мрежата, може да се разпространява свободно. Регистрираните и защитени продукти получават уникален номер, чрез който се следи тяхното свободно и безплатно движение, срещу натрупаният рейтинг притежателя на авторските права получава част от натрупаните във фонд авторски пари от таксите на потребителитена мрежата.
Четеш, не четеш- плащаш. Да си чел.Гледал, не гледал-плащаш.
Пък които иска да си разрлостранява кодирани и всякакви платени продукти, но като ги откраднат да не търси ГДБОП.

Ролята на е-издателя, ще бъде да прояви вкус да подреди, предложи , рекламира на своята Е-сергия . Ако авторът иска, ще се пробва директно да разпространи своя продукт, а ако не се справи ще се обърне към този който разбира как стават тези работи. Най-четените и качествени книги ще бъдат отпечатвани и разпространявани като книжно тяло за любители.

Всичко това изисква глобална, международна регулация, която да гарантира свободата и демократичността на интернет просктранството.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 01 Юли 2010 11:50:02 » Отговори с цитат върни се горе

Чудесно, artoa13.
Това светло бъдеще е толкова светло, че ослепях. Ама докато стане, мен все така ли направо от печатницата да ме обират и закон да не ги лови?
А и това не разбирам: “Пък които иска да си разрлостранява кодирани и всякакви платени продукти, но като ги откраднат да не търси ГДБОП.”
Аз разпространявам платени продукти, кого да търся? Нали затова издържаме полиция? Какво му е на ГДОП? Я как хубаво ги намери крадците!
И не ми разправяйте сега за случаи, когато не ги е намерила.
Мисля, че нормалното е да се псуват престъпниците, а не полицията, че не могла да ги намери.
Започвам да си мисля, че българинът не знае какво иска и псува полицията и за това, че хваща, и за това, че не хваща престъпници.
Абе важното е да псуваме и да сме недоволни, нали така?
Laughing Laughing Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
pafka
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 24, 2003
Мнения: 226

МнениеВъведено на: 01 Юли 2010 13:04:55 » Отговори с цитат върни се горе

От цялото участие в дискусията на ощетения преводач, освен, че не прави никакви конструктивни предложения как може да се постигне някакъв консенсус в дебат, който има много страни, оставам със следните впечатления:

- той е един от най-пострадалите от Читанка (тук се питам колко и кои негови преводи са били качени там и колко и кои негови книги биха били купени, ако не беше организираната престъпност)

- в противоречие на горното впечатление, много се забавлява от цялата дискусия (всяка реплика е обилно гарнирана с широки усмивки)

- за нищо на света не иска да приеме гледна точка, различна от неговата (това всеки знае как може да се нарече)

- и не на последно място - аз никога не бих чела произведенията му, дори и безплатно, така че ето една полза от всичко, изброено дотук.

_________________
"Не казвай на врабеца, че лети!
Ще падне!"

И.Методиев
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
beche
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 28, 2004
Мнения: 541

МнениеВъведено на: 01 Юли 2010 14:02:53 » Отговори с цитат върни се горе

pafka написа:
От цялото участие в дискусията на ощетения преводач, освен, че не прави никакви конструктивни предложения как може да се постигне някакъв консенсус в дебат, който има много страни, оставам със следните впечатления:

- той е един от най-пострадалите от Читанка (тук се питам колко и кои негови преводи са били качени там и колко и кои негови книги биха били купени, ако не беше организираната престъпност)

- в противоречие на горното впечатление, много се забавлява от цялата дискусия (всяка реплика е обилно гарнирана с широки усмивки)

- за нищо на света не иска да приеме гледна точка, различна от неговата (това всеки знае как може да се нарече)

- и не на последно място - аз никога не бих чела произведенията му, дори и безплатно, така че ето една полза от всичко, изброено дотук.


Това бих нарекла нападна на личностна основа.
За какво тогава пусна тази тема щом пък ти се нервиш, че някой държи на мнението си и доста аргументирано го защитава и то с личен опит.
Перифразира петицията, но ТВОЯ аргументация защо я подкрепяш не видях, само мнения цитираш на други и статии писани от други. Да, в началото имаш мисля два опита да се обосновеш, уви с доста калпав речников изказ.
Ти също май не искаш да дапуснеш, че има и против.
Това е нормално и дискусията става безкрайна:))
Каква бе целта на този ти коментар???
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 01 Юли 2010 14:24:26 » Отговори с цитат върни се горе

pafka написа:
От цялото участие в дискусията на ощетения преводач, освен, че не прави никакви конструктивни предложения как може да се постигне някакъв консенсус в дебат, който има много страни, оставам със следните впечатления:

- той е един от най-пострадалите от Читанка (тук се питам колко и кои негови преводи са били качени там и колко и кои негови книги биха били купени, ако не беше организираната престъпност)

- в противоречие на горното впечатление, много се забавлява от цялата дискусия (всяка реплика е обилно гарнирана с широки усмивки)

- за нищо на света не иска да приеме гледна точка, различна от неговата (това всеки знае как може да се нарече)

- и не на последно място - аз никога не бих чела произведенията му, дори и безплатно, така че ето една полза от всичко, изброено дотук.

Браво! Ето това е конструктивност - след като не можем да оборим аргументите, да оплюем автора им.
Впрочем, едва ли някога ще постигна консенсус със защитниците на тези, които са ме обрали. И ако продължавате да твърдите, че качването в интернет без съгласието ми било реклама, май ще поискате и да им плащам?
Laughing Laughing Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
artoa13
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 03, 2009
Мнения: 67

МнениеВъведено на: 01 Юли 2010 16:28:23 » Отговори с цитат върни се горе

krasavitsa написа:
Чудесно, artoa13.
Това светло бъдеще е толкова светло, че ослепях. Ама докато стане, мен все така ли направо от печатницата да ме обират и закон да не ги лови?
А и това не разбирам: “Пък които иска да си разрлостранява кодирани и всякакви платени продукти, но като ги откраднат да не търси ГДБОП.”
Аз разпространявам платени продукти, кого да търся? Нали затова издържаме полиция? Какво му е на ГДОП? Я как хубаво ги намери крадците!
И не ми разправяйте сега за случаи, когато не ги е намерила.
Мисля, че нормалното е да се псуват престъпниците, а не полицията, че не могла да ги намери.
Започвам да си мисля, че българинът не знае какво иска и псува полицията и за това, че хваща, и за това, че не хваща престъпници.
Абе важното е да псуваме и да сме недоволни, нали така?
Laughing Laughing Laughing


Едно си баба знае, едно си баба бае.

Всички разбраха , че са влезли с взлом и са обрали имането на красавицата и звярът се нарича Читанка инфо. Добре. Да речем, че е така.
А кой е спечелил от това престъпление? Какъв е мотивът за мерзкото деяние? Тези които са чели на аванта, разбира се. Защо тогава не арестуват четящите на аванта, потребителите на торенти и сайтове за сваляне на безплатна музика , филми и какво ли не. Защо ФБР не подгони читателите на техните безплатни виртуални библиотеки. Ами ако недай боже на някой сматан политик или министър на културата му хрумне да направи и Националната ни библиотека във виртуален вариант и всички почнат да четата от нея вместо от еднодневките с лъскави корици, които се разпадат след едно прочитане? Какъв ужас, защото всеки издател ще бъде задължен да предостави по закон определен брой книги на тази библиотека, а тя ще ги качи в интернет пространството.

Изобщо разбираш ли каква е идеята. Идеята е полицията да не се занимава с авторските права на произведения и всякакви медийни продукти, ако те не са качени със специален код и са под защитата на закона за авторските права в интернет. Като искаш да арестуват някого, качи си твоя продукт, създай му защита, пък тогава нека се разпространява по правилата, които ти изнасят.Той ще оставя следи чрез кода си, което не е технически невъзможно. Ако някой преди теб го е качил и е сложил свой код-съди го, а ако не е, след като качиш своя легитимен вариант защитен, прономерован и прошнурован, преследвай го с цялата сила на правосъдието.
Такива трябва да са правилата. Интернет трябва да се третира като суверенна държава със свои закон за авторското право. Друг изход няма от ситуацията. Защото пространството трябва да остане свободно и достъпно за всички.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаТази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com