Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: StudioSD
Днес: 1
Вчера: 0
Общо: 14144

Онлайн са:
Анонимни: 435
ХуЛитери: 3
Всичко: 438

Онлайн сега:
:: Georgina
:: Mitko19
:: LioCasablanca

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Ангел по вечерно време
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Анкета :: Вашите оценки

5
75%
 75%  [ 3 ]
4
25%
 25%  [ 1 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
1
0%
 0%  [ 0 ]
Всичко гласували : 4


Автор Съобщение
competition
Модератор
Модератор


Записан(а): Apr 26, 2010
Мнения: 658

МнениеВъведено на: 24 Юни 2010 18:06:30 » Ангел по вечерно време Отговори с цитат върни се горе

От няколко години Гаро просеше пред варненската катедрала. Всички го познаваха, но никой не можеше да отгатне точната му възраст – той можеше да е както на 50, така и на 70. Дълга прошарена брада, умни сини очи и сухо тяло, облечено в дрипи. Никога не протягаше ръка към минаващите, нито пък ги молеше за милостиня, но почти всеки оставяше по някоя стотинка в картонената му кутийка.
Гаро отскоро се беше разделил с отшелничеството и вечер се прибираше в порутена и изоставена крайградска къща, която делеше с още шестима несретници. Откакто той беше с тях, престанаха вечните им скандали и сбивания след третата бутилка евтина ракия. Шишето пак обикаляше от мръсна ръка в мръсна ръка, но мъжете слушаха прехласнати приказките на Гаро. Той им разказваше за непознати земи и за хора, които умеят да са щастливи. Въображението им политаше над дъждовните бразилски гори, дървото лале и кестенявия дъб в Апалачите; над фиордите на Норвегия с вечнозелените възвишения, от които се спущаха буйни водопади. Птичият им поглед проследяваше криволиците на индийските улички, където йоги медитираха в хармония със себе си и със света; после кръжеше над Непал и Тибет, виждаше молитвените лентички плат по дърветата; убождаше се в островърхите пагоди на Китай; връщаше се и пикираше над Еверест – навярно там самият Бог спира, за да си отдъхне.
През една юнска вечер, вълшебна от дъха на липите, трима младежи пресрещнаха Гаро в тъмна уличка: “Дядка, давай парите!” Момчето, в чиито очи най-силно гореше гладът за дрога, заби нож между ребрата му. Часове по-късно минувач намери изпадналия в безсъзнание скитник и повика линейка.
Лекарите се бореха за живота на Гаро. Вдигна се медиен шум. Млад и амбициозен журналист се зае със случая. Просякът се казваше Гавраил, и то Архангелов. Баща му бил известен професор психолог, а майка му, също покойница – изтъкната преводачка от немски. Самият Гаро завършил история, а после – Морското училище във Варна. Владееше осем езика и беше обиколил света. Десетина години живял в Норвегия – в Каутокейно, където нощта трае шест месеца и се вижда Северното сияние. Жена му била от народа на саамите – те се препитавали с риболов и отглеждане на лосове. Журналистът успя да се свърже с нея и тя каза, че бившият й съпруг е най-добрият и най-волнолюбият човек, когото е срещала: свободата била неговата религия, а скитничеството – лична философия.
Разбра се, че Гаро беше живял и в Бразилия, Мексико и Индия. После се прибрал в България, но защо не се е установил в наследствения си апартамент във Велико Търново, а е намерил пристанище във Варна, никой не можеше да каже – раненият вече седмица мълчеше. Медиите не спряха дотук: приклещиха кмета, който наскоро спечели изборите със социалната си програма, и той заяви, че след оздравяването си скитникът ще бъде настанен в старчески дом.
На 23 юни доктор Василева пое нощното дежурство в реанимацията. Имаше проблеми със сина си, който караше яростен пубертет. За да се освести, лекарката изпи конска доза кафе, гарнирано с пет цигари, и отиде да види известния болен. Леглото му беше празно, системата висеше самотна. Прозорецът беше отворен и тя ясно видя под него бели пера, по които рубинено сияяше кръв. Полудявам, помисли си и разтърка очи. Нямаше нищо.
Повече Гаро ни се чу, ни се видя. Приятелите му напразно го очакваха. Една вечер някой започна да преразказва приказките му. После се редуваха, фантазията им все по-уверено размахваше криле и те започнаха да виждат нови красиви места. А душите им се откъсваха от мършавите тела и се издигаха високо, високо над болезнената срамна мизерия – чак до звездите. И гледаха с любов Земята, на която освен мъка има и радост.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com