Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: StudioSD
Днес: 1
Вчера: 0
Общо: 14144

Онлайн са:
Анонимни: 437
ХуЛитери: 4
Всичко: 441

Онлайн сега:
:: Georgina
:: Mitko19
:: rhymefan
:: LioCasablanca

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Плужек
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Анкета :: Вашата оценка

5
33%
 33%  [ 1 ]
4
66%
 66%  [ 2 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
1
0%
 0%  [ 0 ]
Всичко гласували : 3


Автор Съобщение
konkurs
Модератор
Модератор


Записан(а): Mar 05, 2006
Мнения: 1152

МнениеВъведено на: 28 Фев 2010 18:58:28 » Плужек Отговори с цитат върни се горе

Преживях семеен конфликт. А също личностен и социален. Вчера синът ми ме нарече “Плужек”! Имам друга представа за себе си, но се замислих. Сериозно. Може да се каже философски. Малко ли изненади се получават в днешно време – епоха на мутанти и на генно инженерство? За всеки случай проверих дали не оставям лигава следа когато се придвижвам от едно място на друго. Не забелязах нищо такова. Жена ми определено застъпва обратното мнение. И някак сладострастно ми го натяква…
Реших да направя справка. Отворих голямата енциклопедия. Думата “плужек” липсваше. Обезкуражително беше, но не се отказах. Продължих издирванията понеже притежавам и тълковен речник. Там срещу плужек е отбелязано лаконично: “гол охлюв”. Излиза, че съм охлюв. При това гол! Аз по принцип ходя облечен, но може би в нечии очи изглеждам гол?!? Би било ласкателно ако очите са на млада и привлекателна жена. Наистина би било ласкателно ако не беше толкова обидно. Казах си: “Да видим какво смятат енциклопедистите братя Данчови”. На тях повече им вярвам защото, макар и да са писали при царя, сигурно е, че са починали отдавна. Ако не прозвучи жестокосърдечно бих добавил: “успокоително отдавна” и дори: “гарантирано отдавна” – с всичката доза безопасност характерна за последното словосъчетание. В изданието на братята от 1936 година на страница 1239 намерих текст отпечатан със стария правопис:
“Плужекът е коремоного мекотело животно. Прилича на обикновения охлюв. Тялото му е лишено от черупка, но под мантията, над белия дроб, се намира малка черупчица. Липсата на черупка му дава възможност да да се промъква през най-малките пукнатини. (“Най-малките” и “пукнатини” в текста бяха дебело подчертани). Храни се с разложени животински и растителни вещества. Вреден за градините”.
Аз съм самокритичен, твърде самокритичен и като такъв заех се да съпоставям горните твърдения с реалното положение. Направих щателен оглед на корема си, но не открих там никакви нозе. Впрочем трябва да отбележа, че от време на време лазя по корем обаче ме е срам да призная при какви обстоятелства. Тялото ми наистина е омекнало – поне така твърди жена ми, след което великодушно ме успокоява, че било от възрастта. Що се отнася до черупката при мен липсата й не подлежи на съмнение. Все пак намират се недобросъвестни хулители, които ми обвиняват, че се крия в черупката си, че съм “Беглец от бъдещето” , но до момента не са представили никакви веществени доказателства или снимков материал в подкрепа на обвиненията. Още не съм ходил на рентген за да проверя дали не ми е пораснала черупчица над белия дроб, обаче в най-скоро време ще го направя. Не успях да определя също дали умея да се промъквам през пукнатини и особено дали се приплъзвам през най-малки такива. Може би това ще покаже бъдещето? И то при положение, че се появят удобни пукнатини в него? Оставям този проблем да се реши от съвестта на хроникьорите изследващи епохата…
Колкото до храната ми там с положителност се срещат разложени животински и растителни вещества – най-вече в случаите когато купувам евтини колбаси и кисели краставички.
Голям труд ми костваше да преценя обективно доколко съм вреден за градините – формула не само унизителна, но и твърде злепоставяща. Ако попитате съпругата ми тя без колебание ще посочи моята изключителна вредност за градината на семейната ни клетка. И в допълнение ще изтъкне, че не поливам редовно нито семейното щастие, нито цветята на балкона; че не окопавам достатъчно овошките на лозето. В нейната ценностна система семейната градина е разположена много по-нагоре от райската градина. Понякога се изкушавам да я попитам знае ли кой окопава райските овошки? Дали това е задължение на праведниците, на ангелите или на по-високите началства? Но не задавам въпроса. Не съм богохулник. Примирил съм се с ролята на необходимия грешник. Ако нямаше грешници как щяхме да разберем кой е праведен и кой не?
От друга страна когато си плужек имаш някои предимства. Очите ти са поставени на специални рогца, които можеш да вадиш или прибираш по желание. Както и да ги въртиш във всички посоки независимо едно от друго. С тази анатомия по-лесно забелязваш кой дебне зад гърба ти и дали се готви да ти скрои номер. Опашката и цялото ти тяло са снабдени с достатъчна хлъзгавина за да се измъкваш успешно от коварните житейски капани. Отвратително лигав си, но само за гнусливите. Така безотказно разпознаваш лицемерите. Намери ли се някой да те обикне можеш да бъдеш сигурен, че те обича искрено и те приема с всичките физически недостатъци. С мен засега такова нещо не се е случвало.
Ако направим известно интелектуално усилие във философски аспект – можем да приемем, че плужекът е нещо като Сизиф сред мекотелите понеже предпочита да пълзи нагоре, а не надолу. Така де, трябва да се мисли положително. А положителното е винаги нагоре. Пълзи плужекът все нагоре и нагоре докато се катурне в някоя празнина. И оттам, като истински стоик, с волята на абсурдистки герой, се въззема и отново тръгва нагоре. Ала каквато и положителна идилия да си създадем все ще се намери някой да я развали. Пръкнаха се социолози, които заявяват, че твърде много плужеци са се нароили при демокрацията. Не произвеждат нищо, само пълзят. Пълзят ли пълзят към върховете, а след тях се точи лигавата диря на корупцията…
Поради непосилните философски размисли навярно съм задрямал. Присъни ми се, че още мъничко… и вече ще допълзя заедно с още няколко благонадеждни плужека до самия връх на стълбата от приказката на поета Смирненски. Още мъничко… Но ето отдолу, откъм низините до нас достига клокочещият, унищожителният рев на неуспелите да изпълзят. И ужас – сред тях са съпругата и собствения ми син. Всички вкупом крещят:
“Долу!”, “Смърт на плужеците!” и “Съборете стълбата, съборете стълбата!!!”. И още: “Кой си ти дето пълзиш? Звяр или червей, или хермафродит?!?”
Събудих се с ледена, подмокрена опашка. Помислих, че това е студена пот. Оказа се слуз…
При такива конфликти е нужно да си подсигуриш убежище. Ще се преквалифицирам в охлюв с черупка.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Ufff
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jan 09, 2004
Мнения: 2108

МнениеВъведено на: 14 Мар 2010 07:32:55 » Отговори с цитат върни се горе

Laughing Laughing Laughing
Шест! Cool
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com