Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 906
ХуЛитери: 4
Всичко: 910

Онлайн сега:
:: ivliter
:: pastirka
:: Marisiema
:: pinkmousy

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Още конкурси
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
klubar
Гост





МнениеВъведено на: 02 Апр 2007 16:30:21 » Още конкурси Отговори с цитат върни се горе

ЧИТАЛИЩЕ “ХРИСТО БОТЕВ-1917”ОБЯВЯВА
ВТОРИ КОНКУРС 2007
ЗВЕЗДИ ОБСИПЯТ СВОДА НЕБЕСЕН


ПОСВЕТЕН НА
ПРИСЪЕДНИЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ
КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,
90 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО И
160 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ
за
- Литературно творчество
- изобразително изкуство
- художетвена фотография

В конкурса са могат участват деца и младежи до 28 години.
Творбте трябва да бъдат получени до 10 май 2007 г. на адрес:
Читалище “Христо Ботев-1917”
ул. “Цал Симеон” 147, София 1303, тел. 831 31 02 e-mail: hristobotev1917@abv.bg

Темата на конкурса е свободна. Приемат се всички жанрове, формати и техники. Наградите ще бъдат обявени на Деня на Ботев - 2 юни 2007 г.
Всяка творба трябва да съдържа следната информация:
- наименование на ворбата
- име, презиме, фамилия
- дата на раждане
- адрес, телефон, e-mail
- школа, чулище
- педагог
Творбите ще бъдат изложени и остават във фонда за детско и младежко творчество.


Европейски конкурс "Да разчупим стереотипите"2007 за студенти
Фотоконкурсът “Да разчупим стереотипите” ще се проведе от 1 март до 30 юни 2007 г. като част от кампанията на ЕС "За различността. Против Дискриминацията" и в рамките на Европейската година на равните възможности за всички. Конкурсът е отворен за участие на студенти по фотография, изящни изкуства, графичен дизайн, комуникационен дизайн, визуални комуникации, медиен дизайн и други свързани области. Участниците трябва да са регистрирани в академия, университет или колеж в една от 27-те страни членки на ЕС. Разрешено е както индивидуално, така и групово представяне. Всеки участник / екип може да изпрати най-много три фотографии. Участвайте в Европейския Фотоконкурс и спечелете ? 3000 за себе си и ? 3000 за вашия университет или училище. Подгласникът ще получи ? 2000, а за третото място - ? 1000. Най-добрите творби ще бъдат представени на пътуваща изложба из Европа.



СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ - ВАРНА
И
ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС - ВАРНА

ОБЯВЯВАТ

НАЦИОНАЛЕН литературен КОНКУРС за поезия и проза
"МОРЕТО, МОРЕТО, МОРЕТО..."

СТАТУТ

ОРГАНИЗАТОРИ: Сдружение на писателите - Варна и Общински детски комплекс - Варна

ЦЕЛИ: Да се провокират творческите търсения на децата и младите хора и да се насочи вниманието им към красотата и духовната сила на българското море.

ПРАВО НА УЧАСТИЕ: Ученици от цялата страна от І-ви до ХІІ-ти клас от училищата и извънучилищните звена.

РЕГЛАМЕНТ: Всеки участник има право да участва с най-много пет творби: 5 стихотворения на морска тематика или от 1 до 5 разказа (не повече от 3 печатни страници). Конкурсът е явен, всички творби се придружават с данни за участника: трите имена, адрес, телефон за връзка и възраст на участника, клас, училище /извънучилищно звено/.
Не се приемат творби, писани на ръка..
КЛАСИРАНЕ: Извършва се в две възрастови групи:
от І до VІІ клас
от VІІІ до ХІІ клас
Ще бъдат присъдени І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда и по две поощрения за всяка възрастова група (отделно за поезия, отделно за проза).

Творбите за участие в конкурса се приемат до 30 октомври 2007 година по пощата на адрес:
гр.Варна 9000, ул. Ал.С.Пушкин № 7
Общински детски комплекс
за конкурса "Морето, морето, морето..."
или на електронния адрес: lkkastalia@abv.bg
телефони за връзка: 052/612 102; 052І639 374
Резултатите се обявяват и наградите се връчват месец ноември 2007г.




Първи национален конкурс “Нова българска народна музика в “7/8”, Чепеларе 2007
Краен срок: 1 септември 2007 г.
Конкурсът “Нова българска народна музика в “7/8” има за цел да стимулира създаването на песенни и инструментални произведения, които да претворяват уникалността и разнообразната метроритмика и ладо-тоналностно богатство на нашето музикално наследство от всички фолклорни области на България. Размерът “7/8”, който е уникален за нашия музикален фолклор, има емблематично значение в случая, за да се подчертае неповторимия чар на нашата музикална култура.
Конкурсът е за нови произведения, а не за изпълнители.
Наградният фон е 8 000 лв., осигурен от Фондация “Св. Георги Победоносец” и Община Чепеларе.
Община Чепеларе има желание конкурсът да се утвърди като престижен форум на съвременната българска народна музика.





МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
“И З К У С Т В О П Р О Т И В Д Р О Г А Т А”

Под егидата на Областния управител на Област Бургас Любомир Пантелеев


Конкурсът се организира по повод Международния ден за борба с наркоманията – 26 юни. Провежда се в гр. Бургас през една година. Първото му издание е през 2003 г. В конкурса могат да участват деца и младежи на възраст от 12 до 25 години в две възрастови групи:От 12 до 17 години;От 18 до 25 години. Участниците представят стихотворение, есе или разказ.Обемът на творбите е до 3 страници ( 100 машинописни реда или 5400 знака), представени в 3 екземпляра на български език (руски или английски за чуждестранните участници).Необходимо е авторите да посочат трите си имена, рождена дата и година, учебно заведение, пълен адрес, E-mail и телефон за връзка.Крайният срок за получаване на творбите е 1 май 2007 г.Компетентно жури от писатели и преводачи ще оценява творбите.Номинираните творби ще бъдат публикувани в сборник-издание на “Либра Скорп” – Бургас. Ще бъдат раздадени следните награди: Първа възрастова група (12-17 години)За стихотворение за есе или разказ
І награда – 100 ? І награда – 100?
І награда – 70 ? ІІ награда –70?
ІІ награда – 50 ? ІІІ награда – 50?
Втора възрастова група (18-25 години)За стихотворение за есе или разказ
І награда – 150 ? І награда –150?
ІІ награда – 100 ? ІІ награда - 100? III награда – 70 ? III награда–70?.
Резултатите ще бъдат обявени по интернет на 26 май 2007 г.на сайта на организаторите: www.chitalishte.bg и www.sbubg.info. Отчитането на конкурса ще се проведе в гр. Бургас на 26 юни 2007 г. от 11.00 часа в Областна управа – Бургас. Наградените участници от страната пристигат на собствени разноски.На наградените чуждестранни участници се изплащат пътни от българската граница до Бургас и обратно, дневни за 3 дни и 2 нощувки в Учебен център „Зорница” – Бургас. Организатори на Международния литературен конкурс”Изкуство против дрогата”са:Читалище „Любен Каравелов”, Синдикат на българските учители, Училище за чуждоезиково обучение „Биг-Бен”, Сдружение „Малък и среден бизнес в туризма”, Зеленият Бургас, Издателство „Либра Скорп”. Медийни партньори: в. „Учителско дело”, TV - MIX Творбите изпращайте на адрес: Читалище „Любен Каравелов”Ул. „Калоян” № 24 гр. Бургас, 8 000БългарияE-mail: chitalishte_lk@abv.bgТелефон: 056/844-469 Или СБУ Ул. „Шейново” № 24, ет. 4, стая 4гр., Бургас, 8000 България E-mail: sbu_bs@abv.bgE-mail: abdmp_bs@mail.bg Телефон: 056/841-451


ОБЩИНА РУСЕ ПРИЕМА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЕЛИАС КАНЕТИ”На основание Раздел VІ, чл. 53 – 67 от Наредба № 17 на Общински съвет – Русе, Община Русе обяви прием на предложения за носител на Националната литературна награда “Елиас Канети”. Наградата се присъжда на автор за творба, публикувана (за белетристика) или поставена (за драматургия) за първи път през периода 30 май 2005 г. – 30 май 2007 година, и се придружава от диплом и парична сума в размер на 5 000 лева. Предложенията се приемат в отдел „Култура” на Община Русе на ул.Цариброд 3 до 30.05.2007 г. Пълният регламент на конкурса е публикуван в сайта на Общината www.ruse-bg.eu на разположение в общинския отдел “Култура”.


Журналистическата награда на ЕС “За различността. Против дискриминацията” 2007 Краен срок: 30 септември 2007 г. Журналистическата награда “За различността. Против дискриминацията.” 2007 се връчва от Европейския съюз на журналисти, допринесли с работата си за осъзнаване предимствата на многообразието за обществото и борбата против дискриминацията. Приканват се журналистите от всички видове медии, от всички 27 страни-членки на ЕС да публикуват статии на тема дискриминация или различност, на основата на расов или етнически произход, религия или вероизповедание, възраст, пол, недъг или полови склонности.Журналистическата награда 2007 отправя покана за участие към журналисти от всички видове медии, от всички страни-членки на ЕС. Творбите следва да бъдат публикувани в печатните или онлайн медиите за периода от 1 януари до 30 септември 2007 г. Редакцията на изданието, публикувало творбата, трябва да се намира на територията на една от 27-те страни-членки на ЕС. Статиите трябва да бъдат на един от 23-та официални езика на ЕС и да бъдат с обем най-малко 3,800 знака (вкл. празните места). Победителят и подгласниците му, както и носителят на специалната награда, ще спечелят обучение в страна от ЕС по свой избор, където ще могат да съчетаят ваканция с програма, специално създадена в съответствие със специфичните им журналистически интереси. (обща стойност 12 000 евро).



Конкурс за училищен хумор "Генгерчета" за ученици от 1 до 12 клас, учители и родители
Краен срок: 20 април 2007 г. Обществен съвет по образованието - Айтос, Общински детски комплекс и Община Айтос обявяват конкурс за училищен хумор с българско и международно участие "Генгерчета" за ученици от 1 до 12 клас. Участвайте със свои смешки, басни, стихотворения,песни, сценки, рисунки, карикатури, творби на приложното изкуство и други произведения. Адрес: 8 500 гр. Айтос, Община Айтос, Общински детски комплекс
Справки: 0558 / 2 43 68 - Татяна Йотова GSM 0889291815 - Йорданка Христова GSM 0887710025 - Мария Калинова
e-mail: obso_aitos@abv.com




Стипендии на името на Paul Celan 2007/2008 за преводачи
Краен срок: 5 април 2007 г.
Institut fur die Wissenschaften vom Menschen, IWM, Vienna (Institute for Human Sciences) отправя покана за превод на важни творби в областта на хуманитарните или социалните науки от източноевропейски на западноевропейски език или обратно, или от един източноевропейски език на друг.
Стипендиантите Paul Celan ще бъдат поканени да прекарат 3-6 месеца през академичната 2007/2008 в IWM и да работят върху проекта си. Институтът предоставя жилище, офис, PC, email, Internet, изследователски ресурси. Стипендията покрива пътни, дневни, здравна застраховка и др.



С н и м а й националното богатство!
Нека всеки, който отиде някъде сред природата - на планина, море, в гората или сред полето, направи снимка на вас и вашите приятели, докато държите ръчно направен от вас плакат ЗА ПРИРОДАТА (с надпис "За да остане природа в България", "НАТУРА 2000 в пълен размер 33 %", "мораториум на строителството в защитените зони", "За да са здрави децата ни, оставете природа", "Природата - най- ценния капитал за хората"... или какъвто лозунг и/или картинка ви е на сърцеSmile. Важното е да изразите своето отношение към природата, да ви има вас и вашето послание!

Очакваме снимките на bgpriroda@bluelink.net - нека покажем първите от тях още другата седмица!!!
Кампанията стартира на 3 март, национален празник на България и ще завърши на 22 април, ден на Земята.

Моля пишете мястото и датата на снимкатаSmile и разпространете тази акция на всички обичащи природата хора!

Да изразим своето мнение, за да остане природа в България!!!
Гост






МнениеВъведено на: 02 Апр 2007 17:10:40 » Отговори с цитат върни се горе

ОСЕМНАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ХУМОРА
ГАБРОВО 2007

БЛАГОЛАЖ

ДВАНАДЕСЕТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА-НАДДУМВАНЕ

СТАТУТ

Националната среща-наддумване се провежда по време на Международния фестивал на хумора в град Габрово през втората половина на май всяка нечетна година. Тя:
разкрива богатството на българския комичен словесен фолклор, представен от сладкодумци от всички краища на страната и на българите в друга културна среда;
поощрява толерантността между етносите чрез взаимно опознаване на техните различия и дава възможност да се изявят разказваческите умения на представители на други етноси в състава на българската нация;
събира, запазва, изследва и популяризира многообразието и жизнеността на кратките комични жанрове в българския прозаичен фолклор.

ОРГАНИЗАТОР

Дом на хумора и сатирата – Габрово

ПАРТНЬОР

Държавна агенция за българите в чужбина

ОТКРИВАНЕ

19 май 2007 г. (събота) от 14 часа в Дома на хумора и сатирата, зала “ГРЕХЪТ”.

ТЕМА

ДОМ – СЕМЕЙСТВО – РОД – РОДИНА

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

До 20 април 2007 г. всеки сладкодумец изпраща в Дома на хумора и сатирата четливо написани или записани на електронен носител материали по темата от своя репертоар, с които смята да се представи. Разказвачите от чужбина участват с изпратени по Интернет материали.
Не се допуска участие с авторски публикации, лично творчество и драматизации.
Селекционна комисия, съставена от организаторите, прави подбор и уведомява писмено до 30 април всички бъдещи участници в срещата, чиито разходи по пребиваването в Габрово се поемат от Дома на хумора и сатирата.
Наддумването протича в два кръга.

В първия кръг всеки участник представя по избор:
А) вицове и весели случки на тема семейни и родствени отношения;
Б) весели случки, вицове и анекдоти на тема “Българинът в Европа”;
В)нови габровски вицове.
2. Във втория кръг се наддумват най-добре представилите се трима от първия кръг – до излъчване на “Благолаж-2007”.
Участниците могат да разказват на местния си диалект.
В наддумването могат да участват носители на награди от предишните срещи, но с нов репертоар. Тяхното участие е почетно, а не конкурсно.
Жури, назначено със заповед на Председателя на Организационния комитет на Международния фестивал на хумора, присъжда следните

НАГРАДИ

1. Благолаж-2007 – статуетка, хумористичен сувенир и индулгенция
2. На публиката – хумористичен сувенир и индулгенция
3. За най-млад участник в срещата – хумористичен сувенир и индулгенция
Специални награди на партньорите:
- за ярко представяне на българин от чужбина – едногодишен абонамент за сп. “Ек”.
Домът на хумора и сатирата издава най-доброто в книга 5 от поредицата “Благолаж”. В нея ще бъдат включени и най-интересните материали на сънародниците ни от чужбина. Всеки участник в срещата получава безплатен екземпляр от изданието.
Срещата се отразява от средствата за масово осведомяване, частни и национални електронни медии. Домът изработва документален филм от заключителната част.
Настоящият статут е публикуван и на сайта на Дома: www.humorhouse.bg.
Заявки и информация на адрес:

ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА
Музей на световното хумористично изкуство

5300 ГАБРОВО, П.К. 104
ЗА “БЛАГОЛАЖ-2007”

тел. (066) 80 72 29, факс (066) 80 69 89
e-mail: humorhouse@mail.bg



МЕДИЕН ПАРТНЬОР
БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РА
Klubar
Гост





МнениеВъведено на: 25 Апр 2007 09:47:19 » Космос Отговори с цитат върни се горе

ІХ Национален конкурс с международно участие "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"

Краен срок: 24 май 2007 г.


Конкурсът се организира от Фондация "ЕВРИКА" с научното ръководство на Централната лаборатория по слънчево-земни изследвания на БАН и в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции. В него могат да участват ученици от 8 до 18 години в следните направления:
1. Идеи за научни и технически експерименти (за ученици от 14 до 18 години)
2. Модели и макети на космически обекти (за ученици от 10 до 18 години)
3. Графични произведения, създадени с помощта на компютър ( за ученици от 10 до 18 години) - рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други
4. Литературни творби на космическа тема (за ученици от 8 до 18 години)
5. Рисунки на тема "Човекът и Космосът" (за ученици от 8 до 18 години)
Рисунките са във формат А3 или А4.
Конкурсът за художествени и литературни творби е само задочен.
В разделите за научни и технически идеи и за космически модели и макети се прави селекция от журито и до защита в заключителния етап се допускат до 5 участника във всяка група.
Командировките на участниците в защитата са за сметка на организаторите. След защитата се прави окончателно класиране на конкурсните работи.
Изпращайте своите разработки до 24 май 2007 година на адрес: София 1000, бул. "Патриарх Евтимий" 1, Фондация "ЕВРИКА" - за конкурса "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството".


http://www.evrika.org/kosmos_7.htm


РЕГЛАМЕНТ

за организиране и провеждане на
ІХ Национален конкурс с международно участие "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"


І. Цел на конкурса
Конкурсът "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство за мирни цели, за търсене на нови области на приложение на космическите изследвания, за разширяване на възможностите за технологичен космически трансфер.

ІІ. Основни задачи
- Да популяризира успехите на световната наука и техника в изследването и усвояването на Космоса;
- Да запознае децата и младите хора с постиженията на българската наука и техника за космически изследвания и наблюдения и тяхното приложение в практиката;
- Да съдейства за развитието на фантазията, творческата активност и интерес към изучаването на естествените и технически науки и да развива интелектуалните способности на учениците;
- Да задълбочава обществено-полезната насоченост на дейността на младите математици, физици, астрономи, химици и биолози и да формира у тях умения за самостоятелна творческа работа;
- Да съдейства за създаване на условия за многостранното развитие на младите хора чрез интегриране на знания, умения и способности в областта на науката и техниката.

ІІІ. Организация и провеждане на конкурса
Конкурсът се организира от Фондация "ЕВРИКА" с научното ръководство на Централната лаборатория по слънчево-земни изследвания на БАН и в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции. В него могат да участват ученици от 8 до 18 години в следните направления:
1. Идеи за научни и технически експерименти (за ученици от 14 до 18 години)
Идеите могат да бъдат свързани с научни експерименти в областите: физика на Космоса, астрофизика, химия, биология, медицина и др., пряко свързани с изследването и изучаването на Космоса. Техническите идеи трябва да са свързани със създаването и разработването на нови космически прибори, системи за космически връзки, за космически транспорт, за дистанционни изследвания и др.
2. Модели и макети на космически обекти (за ученици от 10 до 18 години)
3. Графични произведения, създадени с помощта на компютър ( за ученици от 10 до 18 години) – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други
4. Литературни творби на космическа тема (за ученици от 8 до 18 години)
5. Рисунки на тема "Човекът и Космосът" (за ученици от 8 до 18 години)
Рисунките са във формат А3 или А4.

Конкурсът се провежда само на национално ниво. Участниците в него изпращат своите разработки до 24 май 2007 година на адрес: София 1000, бул. "Патриарх Евтимий" 1, Фондация "ЕВРИКА" - за конкурса "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството".
Конкурсните работи се придружават от формуляр на участника по образец, приложен към настоящия регламент.
Конкурсните работи не се връщат, а след приключването на конкурса се предават в специализирания фонд на Националния политехнически музей (освен ако не е постигната предварително специална договореност с организаторите).
Организаторите имат право да предоставят рисунки и литературни творби за отпечатване в специализирани издания или свои информационни материали.

ІV. Отчитане на резултатите от конкурса и награди
Конкурсът за художествени и литературни творби е само задочен.
В разделите за научни и технически идеи и за космически модели и макети се прави селекция от журито и до защита в заключителния етап се допускат до 5 участника във всяка група.
Командировките на участниците в защитата са за сметка на организаторите. След защитата се прави окончателно класиране на конкурсните работи.
Наградите в конкурса са диплом и предметни награди, както следва:
а) За идеи за научни и технически експерименти:
- първа награда на стойност 100 лева;
- втора награда на стойност 80 лева;
- трета награда на стойност 50 лева.
б) За космически модели и макети:
- първа награда на стойност 100 лева;
- втора награда на стойност 80 лева;
- трета награда на стойност 50 лева.
в) За графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други:
- първа награда на стойност 100 лева;
- втора награда на стойност 80 лева;
- трета награда на стойност 50 лева.
г) За литературни творби:
- първа награда на стойност 80 лева;
- втора награда на стойност 60 лева;
- трета награда на стойност 40 лева.
д) За рисунки - в две самостоятелни групи - за български и чуждестранни участници:
- първа награда на стойност 80 лева;
- втора награда на стойност 60 лева;
- трета награда на стойност 40 лева.
Допълнително могат да бъдат учредени и специални награди на други организации и институции, от спонсори и лични награди от участници в космически полети и изследвания, учени и космонавти.
Научните ръководители могат да бъдат отличени с дипломи по решение на журито.
Наградените участници могат да бъдат изпращани от организаторите за участие в международни прояви, когато конкурсните работи отговарят на изискванията за участие в проявите.
Клубар
Гост





МнениеВъведено на: 25 Апр 2007 10:18:47 » drugi Отговори с цитат върни се горе

Фотоконкурс за деца и юноши - Национален Етап от международния конкурс на Съвета на Европа на тема “Паметници на културата”


(13.04 - 11.05 2007) Министерството на културата на Република България и Националният институт за паметници на културата обявяват в рамките на Европейските дни на наследството 2007 Фотоконкурс за деца и юноши - Национален Етапот международния конкурс на Съвета на Европана тема “Паметници на културата”Условия за участие в конкурса:1. Възраст на участниците – до 21 години (към 15 май 2007 г.);2. Материали за участие: от 1 до 3 цветни или черно-бели снимки на паметници на културата – негативи и копия във формат 18/24 см., на всяко от които са посочени: име, ЕГН, адрес и телефон на автора; наименование и местонахождение на заснетия обект;3. Адрес за предаване на конкурсните материали:Министерство на културата на Р България, ет. 3, стая 315, тел: 94 00 917адрес: Бул. „Ал. Стамболийски 17”4. Срокове: за предаване на място – до 19.00 ч. на 11 май 2007 г.,за изпращане по пощата - до 5 май 2007 г.(датата на пощенското клеймо);5. Премии: първа – 250 лв., втора – 150 лв. и трета – 100 лв.Премираните снимки ще бъдат включени в Каталога и изложбата на Международния фотоконкурс, а авторите им ще получат международен диплом от Съвета на Европа и право на участие в церемонията по награждаване на лауреатите през есента на 2007 г. в Страсбург или друг европейски град - домакин на церемонията. ***Повече информация за предишните конкурси и лауреати: http://www.icomos-bg.org/ehd/bul/indexbulehd.htmlhttp://www.coe.int/T/E/Cultural_Co-operation/Heritage/Ehd/http://www.coe.int/T/E/Cultural_Co-operation/Heritage/Ehd/Exhibitions/





Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев”

краен срок: 15 октомври 2007 г.

Конкурсът “Веселин Ханчев” се организира и провежда от Община Стара Загора, библиотека “Родина” и къща музей “Гео Милев”. Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години за календарната година, които нямат издадена стихосбирка. Конкурсът е явен. Всеки кандидат може да представи от 5 до 10 поетични творби напечатани в 3 еднообразни екземпляра, с точно посочени име, адрес, телефон и дата на раждане. Материалите се изпращат с препоръчана кореспонденция или по електронна поща не по-късно от 15.10.2007 г. на адрес: 6000 гр. Стара Загора, Библиотека “Родина” бул. “Руски” № 17 е-mail: lib@rodina-bg.org тел.: 042/ 603-950; 623-855 или 6000 гр. Стара Загора, Община Стара Загора бул. “Цар Симеон Велики” 107 отдел “Култура и вероизповедания” тел.: 042/ 614-877; 614-862 Конкурсните произведения се журират от утвърдени национални литературни творци и критици. Ще бъдат присъдени три награди, като първата е издаване на самостоятелна стихосбирка и приза на конкурса – Златното яйце. Резултатите от конкурса се обявяват в края на месец октомври в рамките на Празника на Стара Загора. Националният младежки конкурс завършва с литературно четене на отличените участници. Източник: ФРМС








Национален литературен конкурс - Шумен
Народно читалище „Боян Пенев” – гр. Шумен
ЦДГ „Братя Грим” – гр. Шумен
ЦДГ „Дружба” – гр. Шумен

ОБЯВЯВАТ

ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЛИТЕРАТУРНИ ТВОРБИ И РИСУНКИ НА ТЕМА:




В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 6 до 14 години, разделени в три възрастови групи: до 6 години; 7 - 10 години; 11 - 14 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (приказка, разказ, есе, стихотворение) и 2 рисунки.

Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените творби ще бъдат наградени с грамоти и издадени в сборник.

Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст, училище, адрес и телефон за контакти, изпратете на адрес:

НЧ „Боян Пенев” (За конкурса "България в сърцата и мечтите ни")
ул. „Одрин” № 12
9704, гр. Шумен
или на е-мейл адрес: boqnpenev@abv.bgТози имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Телефон за справки: 054/ 86 89 41
Краен срок за изпращане на творбите: 10.05.2007 г.

Забележка: Журито ще оценява творби, представени само в печатен вид или изпратени на е-мейл и с обозначени данни за участника в конкурса.



Национален конкурс за есе и рисунка Хубава си, татковино
Списание „Пчелица”
Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново
Община Трявна
Библиотека „Родина” – Стара Загора

обявяват

Национален конкурс за есе и за рисунка

под наслов

"Хубава си, татковино"

Посветен на 180 години от рождението на Петко Рачев Славейков

Условие за участие:

В конкурса могат да участват ученици, родени след 31.12.1989 г., които ще бъдат разделени в следните групи: 1 - 3 клас, 4 - 8 клас, 9 - 12 клас.
Участниците в конкурса с рисунка да представят до две творби (акварел или темперни бои) с размер 35/50 см. Прегънати рисунки не се приемат.
Участниците в конкурса за есе да представят по две копия от творбити си.
На гърба на всяка творба да напишат: име, презиме, фамилия; дата и година на раждане; адрес на автора и телефон за връзка; учебно заведение.
Участниците в конкурса могат да черпят идеи от цялото творчество на Петко Рачев Славейков .
Краният срок за изпращане на творбите е 30 септември 2007 г. на адрес:
гр. София 1000, ул. „ Княз Борис I” 71
сп. „ Пчелица”

От 10 до 14 октомври 2007 г. специално жури ще номинира участгниците в конкурса. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в ноемврийския брой на сп. „Пчелица”, като отличните творби ще бъдат публикувани на страниците на списанието. Изложбата на детски рисунки „Хубава си, татковино” ще гостува в градовете Велико Търново, Стара Загора и Трявна.
Гост






МнениеВъведено на: 25 Апр 2007 10:50:53 » Отговори с цитат върни се горе

Конкурс за лектори по български език, литература и култура за академичната 2007/2008 година

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА гр. София, бул. „Княз Дондуков” № 2А, На основание изпълнението на международните спогодби, програми и споразумения в областта на образованието и науката,
ОБЯВЯВА КОНКУРС за лектори по български език, литература и култура за академичната 2007/2008 година в следните чуждестранни университети:
1. Университета „Хумболдт” в Берлин, Федерална Република Германия;
2. Университета в Пекин, Китайска Народна Република;
3. Университета в Лодз, Република Полша;
4. Университета в Познан, Република Полша;
5. Университета в Санкт-Петербург, Руска Федерация;
6. Университета в Сегед, Република Унгария;
7. Университета в Екс-Ан-Прованс, Република Франция;
8. Университета в Загреб, Република Хърватия.
* * *
Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:
* Да са български граждани, преподаватели във висши училища или научни работници от системата на Българската академия на науките;
* Да имат висше филологическо образование – българска или славянска филология;
* Да имат най-малко три години преподавателски стаж във висше училище и опит в областта на преподаването на български език, литература и култура;
* Да притежават научна и образователна степен “доктор”;
* Да владеят писмено и говоримо езика на страната, за която кандидатстват или подходящ световен език за страните с по-малко разпространени езици.
* * *
Допълнителни изисквания към лекторите, заявени от някои от университетите:
* За университета „Хумболдт” в Берлин, Федерална Република Германия:
o Да има филологическо образование /българска филология/, научна специализация по българска литература;
o Да има преподавателски опит, при възможност при преподаването на български език за чужденци, както и по специалността литературознание;
o Да има добри познания по немски език.
* * *
* За университета в Лодз, Република Полша:
o Да притежава мериторична подготовка – познаване на методиката на изучаване на български език като чужд;
o Да има най-малко няколкогодишна педагогическа практика в областта на преподаването на български език или педагогически опит, който би гарантирал изучаването на езика на удовлетворяващо равнище.
* * *
* За университета в Познан, Република Полша:
o Да притежава научна степен не по-ниска от „доктор” и научно звание „доцент”;
o Да е специалист по литературознание.
* * *
* За университета в Санкт-Петербург, Руска Федерация:
o Да има достатъчно опит в преподавателската работа;
o Да води лекции по българска литература и практически занятия по български език;
o Да ръководи писането на курсови и дипломни работи;
o Да се занимава с извънучебна работа – провеждане на извънучебни мероприятия, свързани с историята и културата на България.
* * *
* За университета в Сегед, Република Унгария:
o Да има опит в преподаването на български език като чужд;
o Да провежда лингвистични, културоложки и литературно-исторически курсове.
* * *
* За университета в Екс-Ан-Прованс, Република Франция:
o Да бъде лингвист, с поглед върху съпоставката на френски и български език;
o Да изпълнява дейности по програмата ERAZMUS.
* * *
Забележка: Допълнителните изисквания към някои от лекторите са обявени така, както са предоставени от приемащите страна и университет. За останалите лекторати допълнителни изисквания от чуждестранните университети не са получени до датата на оповестяването на обявата.
Необходими документи за участие в конкурса:
Подборът, изборът и класирането на кандидатите се осъществява на два етапа – по документи и чрез събеседване. В срок до 23.05.2007 г. (сряда) кандидатите трябва да представят следните документи (в два екземпляра, ако кандидатстват за два лектората) на български език в деловодството на Министерството на образованието и науката:
1. Заявление (по образец или свободен текст) до Министъра на МОН за участие в конкурса с опис на приложените документи и посочени обратен адрес, телефони и електронна поща за връзка. (Заявлението може да се получи от деловодството или да се свали от тук. Желателно е да се попълни на компютър);
2. Личен формуляр (по образец) за участие в конкурса (може да се получи от деловодството или да се свали от тук. Желателно е да се попълни на компютър);
3. Професионална биографична справка (СV) с посочени задължително ЕГН, адреси, телефони и електронна поща (домашни и служебни);
4. Нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование, научна степен и/или звание;
5. Списък на научните трудове и публикации;
6. Документ за преподавателски и общ трудов стаж;
7. Копие от трудовата книжка;
8. Документ, удостоверяващ владеенето на чужд език (ако има такъв);
9. Две актуални снимки, формат ¾ см. (едната се залепя върху личния формуляр).
* * *
Кандидати, които са участвали в конкурсите за лектори през миналата 2006 г. и са предоставили гореспоменатите документи в МОН, подават само молба, както и допълнителни документи, ако имат промяна в научния или професионалния статус.
Всеки кандидат може да кандидатства за не повече от два лектората.
Кандидатите подават документите си (в два екземпляра, ако кандидатстват за два лектората) в деловодството на І-ия етаж на Министерството на образованието и науката – София 1000, бул. “Княз Дондуков” 2А, всеки работен ден от 10,00 часа до 17,00 часа, или да се изпращат по пощата на горепосочения адрес, не по-късно от обявения краен срок (важи датата на пощенското клеймо).
Краен срок за подаване на документите: 23.05.2007 г. (сряда).
Подадените документи не подлежат на връщане.
Забележка: При нередовни и непълни документи кандидатурата не се разглежда и не участва в подбора и избора. За кандидат-лектори не могат да кандидатстват лица, които са били вече лектори, ако от завръщането им не са изминали 3 /три/ години, или лектори, които са просрочвали определения им от МОН мандат.
На всички кандидати желаем успех!
За повече информация:
Ангел Апостолов, МОН, ет. 5, ст. 550, тел. 9217 650, e-mail: a.apostolov@mon.bg (в приемното време - всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 ч.)
Пълен текст на обявата, заявление и формуляр:
в края на страницата
http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/top_menu/competition/lecturers/07-05-23_lektori.html
Източник: Министерство на образованието и науката







Международен конкурс за есе за младежи


Международна декада, посветена на културата на мира и ненасилието над децата в света
УКАЗАНИЯ
Организира се от The Goi Peace Foundation и UNESCO, под патронажа на японските Министри на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Japan Broadcasting Corporation, Nikkei Inc и Токийският съвет по образование, с подкрепата на Японските авиолинии и Tombow Pencils, Co., Ltd.
ООН са обявили годините от 2001 до 2010 за „Международна декада на културата на мира и ненасилието над деца в света”. Всяко дете и младеж не само трябва да бъде облагодетелствано от общото движение, но трябва да даде и своя принос в изграждането на културата на мира.
Тази година темата на Международния конкурс е със заглавие: „Ролята на медиите и информационните и комуникационни технологии в изграждането на един мирен свят”. Младите хора от цял свят са поканени да предствят своите идеи на тази тема.* Тя е била основната в дискусията по време на Евро-Средиземноморския форум за младежта, проведен в Кипър от ЮНЕСКО.
ТЕМА:
„Ролята на медиите и информационните и комуникационни технологии в изграждането на един мирен свят” – телевизия, радио, интернет и други медийни форми имат голямо влияние върху концепцията ни за всекидневие и общество. Каква роля трябва да имат медиите и информационните технологии в бъдеще? Как Вие бихте използвали разнообразните им начини на общуване за да създадете един по-добър свят?
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
1. Горната възрастова граница за участие е 25 години. Есета се приемат в следните категории:
а) деца (до 14 години);
б) младежи (от 15 до 25 години)
2. Есетата трябва да съдържат максимум 800 думи, написани на компютър или пишеща на машина, на английски, испански, немски или френски език.
3. Есетата трябва да съдържат първа страница, в която да са посочени: (1) категорията (дете или младеж), (2) заглавие на есето, (3) име и презиме, (4) адрес, (5) телефонен номер, (6) факс, (7) e-mail адрес, (Cool националност, (9) възраст, (10) пол, (11) името на училището и класа, в които е детето, (12) броят на думите в есето. Учителите, преподавателите и директорите могат да изпратят есетата на техния клас или група. Трябва да приложат само списък с имената на участниците, както и името и координатите на началния учител, учителя или директора, изпратили досието. (Есета, в които липсва някоя от горепосочените данни, няма да бъдат допуснати).
4. Работите се изпращат по пощата, факс или e-mail.
5. Есетата не трябва да са издавани и публикувани.
6. Есетата трябва да са написани от един човек. Групови няма да бъдат приемани.
7. Спонсорът си запазва правата над есетата.
КРАЕН СРОК: Есетата се изпращат до 30 юни 2007 г.
НАГРАДИ: Следните награди ще бъдат присъдени, съответно в категориите Деца и Младежи:
Първа награда: Сертификат и 100 000 йени (отговарят на приблизително US$840) .....1
Втора награда: Сертификат и 50 000 йени (отговарят на приблизително US$420) .....2
Трета награда: Сертификат и подарък ..... 5
Похвала: Сертификат и подарък........ 25
* Победителите ще бъдат поканени на Церемонията по връчването на наградите в Токио, Япония, през ноември 2007 г. (Транспортните разходи се поемат от спонсора.)
** Всички спечелили ще бъдат обявени през ноември 2007г. на интернет страницата на The Goi Peace Foundation - http://www.goipeace.or.jp/ , както и на интернет страницата на UNESCO – www.unesco.com/youth .
Изпращайте Вашите есета до: M. Patrick U. Petit, The Goi Peace Foundation Europe. Johann-Fichte Strasse 11. D-80805 Munich, Germany
Факс: +49 (0) 89 36 00 43 13
E-mail: goipeace@web.de
Нека мирът цари по света!
Източник: The Goi Peace Foundation
klubar
Гост





МнениеВъведено на: 05 Май 2007 01:35:01 » И още Отговори с цитат върни се горе

Конкурс за интересни истории на мигранти организира МОМ-България
Мисията на Международна организация по миграция в България обявява конкурс за написване на история на тема "Миграцията - пътуване към мечтите или бягство от реалността. Пътят към себе си", съобщи БТА.
Историите могат да бъдат разказ за мигранта, който познаваме, или чиято история сме чули. Те могат да отразяват съдби на успели мигранти, както и на хора, изпаднали в рискови ситуации, нарушаващи техните права. Историите трябва да бъдат истински и поучителни.
Могат да бъдат представяни и есета по темата.
В конкурса могат да участват ученици, студенти, журналисти, професионалисти и всеки, у когото темата предизвиква размисъл и желание за творчество.
Крайният срок за участие е 23 май.
Отличените творби ще бъдат наградени в навечерието на Деня на детето 1 юни.
Източник: news.bg


Награда на Съвета на Европа /"Млади активни граждани"/ 2006-2007

Краен срок: 15 юли 2007 г.

В конкурса могат да участват младежки НПО, които дoпринасят за кампанията "Всички различни - всички равни" за многообразие, права на човека и участие.
Приема се представяне до 4 страници. Ще бъдат наградени 5 проекта с по 1000 евро и диплом.
Изпратете попълнен формуляр за кандидатстване на английски или френски език на адреса на националното представителство:
NCC BULGARIA
BULGARIA
SOFIA 1040 75 Vassil Levski Str.
Room 111
1040 SOFIA
BULGARIA
Tel: (02) 930 05 79, (02) 930 06 72
Fax: (02) 989 67 53
Vesela MANGEYNA
Tel: (02) 930 05 79
Mob. 0887 55 42 31
e-mail: mangeyna@abv.bg
Fax: (02) 989 67 53
ncc-bulgaria@alldifferent-allequal.info
Източник: ФРМС
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com