Въведено на:
29 Юни 2025 11:09:06 » Романът в стихове "Букетът" на Мария Панайотова
Щастлива съм да споделя с вас, приятели, че излезе от печат деветата ми книга! Всеки пишещ се радва на новото си книжно детенце. Но вместо думи от мен за втория ми роман в стихове, ще ви цитирам това, което написа за него редакторката на книгата Ани Боянова:
АЛЕГОРИЯТА, СКРИТА В ЕДИН БУКЕТ ОТ ЧУВСТВА
"Експерименталният роман в стихове „Острови в душата“ на поетесата Мария Панайотова изненада литературната ни общественост. На премиерата в Ямбол – родният град на авторката – книгата бе представена от Недялко Йорданов и бе приета с подчертан интерес. Последвалите срещи с читателите в Ловеч и Стара Загора затвърдиха успеха. Това акумулира в нея нова творческа енергия и тя започва да пише новия си роман в стихове „Букетът“.
Още в първата страница красиви орхидеи застават пред учуденото лице на главната героиня Елена. Поднася ѝ ги непознат мъж, изпратен от съпруга ѝ. Читателят ще узнае от нея, че тя няма съпруг и ще е готов да се довери на интуицията си, че в сюжета се прокрадва криминална нишка. Но този път ще бъде подведен. Малко по-късно ще разбере и алегорията в заглавието – става въпрос за букета от чувства, които съпътстват земния ни път. Затова авторката избира на корицата да има не очарователни живи цветя, а стъпкани, не разцъфнали още пъпки. С тази метафорична подсказка тя насочва очакванията на читателите в друга посока.
Безпрекословната доброта, решила да надхвърли границите на личните ни морални ценности, е двигателят в тази нетипична любовна история. Тя ни провокира и търси съпричастност у всеки, събаря предубежденията и стените на общоприетите ни представи. Романът е камерен, с откровено вглеждане в емоционалната същност на всеки от главните герои и до голяма степен тече през мислите и чувствата им.
Могат ли житейските траектории на двамата герои, сблъскали се още в ученическите им години, да направят нужните ходове така, че да се подреди емоционалната мозайка на ограбения им живот? Ще успее ли Никола, появил се след двадесет години и преминал през центрофугата на разпадащата се от ударите на съдбата психика, да застане като капитан на кораба? Как ежедневната грижа и искрената обич ще лекуват раните на душата му и ще запълнят ли емоционалните липси в съзнанието му? Отговорите на всички въпроси ще разберете в края на този интригуващ с искреността на човешките взаимоотношения роман в стихове. Той е една красива фантазия, опираща се на емоциите и човещината, на съзряването и постигането на мъдростта в нас самите, откъдето трябва да започне и промяната на света, в който живеем.
Редактор на романа "Букетът" – Ани Боянова, "Издателско Ателие Аб"
Романа можете да си поръчате чрез сайта "Хулите", като ми пишете, или в книжарниците „Хеликон“, „Български книжици“ и „Гринуич“.
LATINKA-ZLATNA ХуЛитер
Записан(а): Jun 25, 2007
Място: ЛОВЕЧ
Въведено на:
03 Юли 2025 15:34:32 » Честито нова книга!
Браво! Честито нова рожба!
Живот, здраве, мир, любов, светлина и вдъхновение да имаш!
pastirka ХуЛитер
Записан(а): Sep 02, 2007
Въведено на:
03 Юли 2025 19:51:31 »
Благодаря ти за голямото сърце, Златничка!♥️ То винаги посреща успехите и новите ми книги с благослов! Бъди здрава и вдъхновена!💋
Не можеш да пускаш нови теми Не можеш да отговаряш във форума Не можеш да редактираш мненията си Не можеш да триеш свои мнения Не можеш да гласуваш във форума