Въведено на:
04 Апр 2024 09:49:55 » "Калуня-каля", Георги Божинов
Твърде съм любопитен какво е мнението за романа "Калуня-каля" от Георги Божинов на онези, които са го чели или като мен го четат.
За да съм максимално откровен с голям зор стигнах до средата му и то не защото не ми е интересен, а заради постоянното търсене на турцизми и архаизми из речниците. Това не го обезценява по никакъв начин.
Темата е пре любопитна, сюжета - страхотен и ако бе малко повече стегнат бих му дал веднага максимална оценка. Леко ми е разводнен, въпреки, че на някои читатели това им допада.
Най-ценното в романа е ъгълът, от който са погледнати събитията от времето на възрожденските възстания. Потурчването на българското население и отношенията на новите мохамедани към "каурите", които ние знаем като "гяури", т.е. неверници е една пре-благодатна тема за много и разнообразни творби.
Моето мнение е, че Георги Божинов се е справил блестящо и романа му заслужава едно по-обширно представяне в обществото ни.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ Редактирано от: LeoBedrosian на 20 Май 2024 08:45:25 - общо 3 пъти.
haboob ХуЛитер
Записан(а): Dec 18, 2004
Въведено на:
15 Апр 2024 19:55:37 » Как аз прочетох "Калуня-каля"
Романът е чисто литературен и не съм съгласен с "историческата проза", както го определят. От научна гледна точка, соред мен, единствено добре използваното езикознание може да го свърже с историята на българите по това време - чудесена работа на автора за това. И го прочетох като една тъжна история, за човек, който носи грях или така удобната, необяснена в драматургията и живота карма, която тежи от поколения. Калуня е продаден отдавна, без да го е искал и подсъзнателно се стреми да се откупи - драма, която е историческа, но трябват имена на живи хора по това време, за да осъзнаем, че реалността надхвърля въображението..
Калуня избира да се откупи с най-достъпното и лесното - това което притежава, а не онова, което да го застави да надхвърли себе си.
Останалото е ясно.
И моментът когато баба му е пазила тайно християнска икона в съндъка си е хубав и малко ме просълзи, но все пак е с привкус на "холивудски" похват.
И те така, като казват при вас.
LeoBedrosian ХуЛитер
Записан(а): Aug 09, 2004
Въведено на:
18 Апр 2024 11:07:24 »
Всяка една история носи известна доза измислица. Колкото повече художествена е тя, толкова повече историята придобива автентичност. Нима ние знаем какво се случва в настоящето, камо ли преди сто, хиляда или десет хилади години.
Историята е въпрос на интерпретация и в това се крие катарзиса, или прокобата ѝ.
Колкото до вината тук ще се получи разнобой. Ако говорим за колективна вина, то такава няма. Вината е много хлъзгаво понятие и затова всеки гледа да хлъзне сапуна ѝ към другия ъгъл на турската баня. Автора добре го е описал. Колкото до една война няма виновни и невинни. Има победители и победени и това е една пре-стара и банална истина.
geostal ХуЛитер
Записан(а): Nov 22, 2007
Място: Някъде по долното течение на р.Марица
Въведено на:
01 Май 2024 09:51:13 »
Само една бройка имаше в градската ни библиотека, но успях да я взема за домашен прочит. Прочетох книгата, но явно трябва да се прочете и втори път, за да се осмислят посланията. Най- важното е, че е спасена, защото можеше и да изчезне в небитието Не знам да има второ издание, гледам по битаците дали няма да се появи първото издание, защото много невежи хора си изхвърлиха библиотеките, а "братовчедите" ги продават по един, два лева за брой книга. Жалка история, книги се продават на земята.
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
08 Май 2024 11:21:02 » спасяване на литература
До колко знам автора се е поблазнил да коментира връщането на заточеници от Гулаг и това е спряло издаването на книгата през "комунизЪма". Наистина съм благодарен и аз, че не е изчезнала в небитието, като много други художествени произведения от онова време.
Романа несъмнено има големи художествени достойнства, но това не обезценява и документалните му качества. Според мен е грешно да се чете само като художествена измислица.
mamasha ХуЛитер
Записан(а): Oct 29, 2008
Място: Бургас
Въведено на:
11 Май 2024 00:10:37 » Лео, малко корекции
Името на автора не е Виктор, а Георги, Георги Божинов.
Спрян от издаване е пътеписът му "Гора зелена, вода студена". Всъщност творбата Е ПУБЛИКУВАНА през 1975 год. , в бр. 3 на списание "Септември". Към първоначалния вариант обаче в последния момент авторът добавя няколко страници, които съдържат спомени на петима българи, оцелели от ГУЛАГ. След остра реакция от страна на съветското посолство публикацията е спряна, иззет е тиражът на въпросния брой 3, а цялата редакцията на списанието е уволнена. Георги Божинов, по това време кореспондент на в. "Труд" в Благоевград, също е уволнен и изключен от Съюза на българските писатели. Уволнена от работа е и съпругата му. Въпросният пътепис е преиздаден през 1980 година в сборника "Кукувица кука", но със значително намален обем, като авторът сам прави съкращенията.
Георги Божинов никога повече не е назначен на държавна работа. Няколко години по-късно Николай Хайтов поема риска и го прави нещатен сътрудник на списание "Родопи".
Що се отнася до романа му "Калуня-каля", той е публикуван през 1980 година от издателство "Български писател", но специфичната тематика и събитията около Възродителния процес, го оставят встрани от вниманието на читателите и критиката. Близо 25 години по-късно го преоткрива писателят Деян Енев; именно той става и редактор на новото му издание. А през 2015 романът се превръща в една от най-продаваните книги на годината.
И за финал - Въпреки досието в ДС, Министерството на културата през 2004 година награждава писателя с почетния знак „Златен век“ (24 май 2004 г.). Наградата му е връчена само ден преди да си отиде на 80-годишна възраст.
Ще му купувам риза, то се е видяло. За пореден път паметта ми изневерява. Благодаря на мамаша за корекцията. От къде в главата ми е останал тоя Виктор не знам!
Важното е, че романът е шедьовър в съвременната ни литература и заслужава много по-сериозно внимание и представяне. Богатството на езика и уникалната стилистика го открояват сред по-голямата част от съвременните ни творби.
geostal ХуЛитер
Записан(а): Nov 22, 2007
Място: Някъде по долното течение на р.Марица
Въведено на:
18 Май 2024 11:08:37 »
Виктор Божинов е режисьор на филма "Възвишение" и на другия роман на Милен Русков "Чамкория", мисля, че също подготвят филм.
А в онова време какво ли нямаше... Като студент купих от магазина "Полски център" в Пловдив цветни плакати на Брус Лий, за да ги продам на пазара и да попълня бюджета си. Идва един цивилен и ме попита откъде ги имам, че това е западна пропаганда и т.н. Не ми ги конфискува, но ми рече да не ги разпространявам. Не знае човекът, че се продават някъде свободно. Дребна история, а какво да кажем за онези хора, които са пострадали от оня режим, какъвто е Георги Божинов.
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
19 Май 2024 15:42:28 »
Изплувало е от дебрите на обърканата ми памет това име, та прекръстих горкия писател. Явно много е патил, щом не са му дали да работи.
Пък мене ме караха да работя задължително, въпреки, че ми се вършеха други, по-приятни неща, като да гоня другарките...
Но всяко нещо с времето си. Сега не ме карат да работя. Сам се натискам за някой и друг комат... За съжаение на другарките, вече не ги гоня (
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
01 Окт 2024 14:34:03 »
Силно се надявам тази тема да е повдигнала интерес към произведението на Георги Божинов, защото то си заслужава, наистина!
zinka ХуЛитер
Записан(а): Nov 05, 2007
Въведено на:
08 Ное 2024 19:38:07 »
Калуня Каля - !!!!
Четох я, почти омагьосана от богатия му словесен речник, описанието на природните красоти и човешки образи и емоции.
Не само четох, а и преписвах на ръка доста пасажи, за да изживей по-пълно удоволствието от писателският му талант!
Каквото и да чета - не се и опитвам да го сравнявам с него...!
Георги Божинов - велик български писател!
Добре е че се повдига тема за него!
Kutsulan ХуЛитер
Записан(а): Jul 16, 2021
Въведено на:
15 Ное 2024 15:00:29 »
Невероятна книга.
Георги Божинов за мен е майстор на словото. Мога само да съжалявам, че по онези времена ни караха да четем де що имаше 'одобрени отгоре' плесен и боклуци, а за такива като Божинов не бяхме и чували.
Не можеш да пускаш нови теми Не можеш да отговаряш във форума Не можеш да редактираш мненията си Не можеш да триеш свои мнения Не можеш да гласуваш във форума