Въведено на:
04 Апр 2024 09:49:55 » "Калуня-каля", Георги Божинов
Твърде съм любопитен какво е мнението за романа "Калуня-каля" от Георги Божинов на онези, които са го чели или като мен го четат.
За да съм максимално откровен с голям зор стигнах до средата му и то не защото не ми е интересен, а заради постоянното търсене на турцизми и архаизми из речниците. Това не го обезценява по никакъв начин.
Темата е пре любопитна, сюжета - страхотен и ако бе малко повече стегнат бих му дал веднага максимална оценка. Леко ми е разводнен, въпреки, че на някои читатели това им допада.
Най-ценното в романа е ъгълът, от който са погледнати събитията от времето на възрожденските възстания. Потурчването на българското население и отношенията на новите мохамедани към "каурите", които ние знаем като "гяури", т.е. неверници е една пре-благодатна тема за много и разнообразни творби.
Моето мнение е, че Георги Божинов се е справил блестящо и романа му заслужава едно по-обширно представяне в обществото ни.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ Редактирано от: LeoBedrosian на 20 Май 2024 08:45:25 - общо 3 пъти.
haboob ХуЛитер
Записан(а): Dec 18, 2004
Въведено на:
15 Апр 2024 19:55:37 » Как аз прочетох "Калуня-каля"
Романът е чисто литературен и не съм съгласен с "историческата проза", както го определят. От научна гледна точка, соред мен, единствено добре използваното езикознание може да го свърже с историята на българите по това време - чудесена работа на автора за това. И го прочетох като една тъжна история, за човек, който носи грях или така удобната, необяснена в драматургията и живота карма, която тежи от поколения. Калуня е продаден отдавна, без да го е искал и подсъзнателно се стреми да се откупи - драма, която е историческа, но трябват имена на живи хора по това време, за да осъзнаем, че реалността надхвърля въображението..
Калуня избира да се откупи с най-достъпното и лесното - това което притежава, а не онова, което да го застави да надхвърли себе си.
Останалото е ясно.
И моментът когато баба му е пазила тайно християнска икона в съндъка си е хубав и малко ме просълзи, но все пак е с привкус на "холивудски" похват.
И те така, като казват при вас.
LeoBedrosian ХуЛитер
Записан(а): Aug 09, 2004
Въведено на:
18 Апр 2024 11:07:24 »
Всяка една история носи известна доза измислица. Колкото повече художествена е тя, толкова повече историята придобива автентичност. Нима ние знаем какво се случва в настоящето, камо ли преди сто, хиляда или десет хилади години.
Историята е въпрос на интерпретация и в това се крие катарзиса, или прокобата ѝ.
Колкото до вината тук ще се получи разнобой. Ако говорим за колективна вина, то такава няма. Вината е много хлъзгаво понятие и затова всеки гледа да хлъзне сапуна ѝ към другия ъгъл на турската баня. Автора добре го е описал. Колкото до една война няма виновни и невинни. Има победители и победени и това е една пре-стара и банална истина.
geostal ХуЛитер
Записан(а): Nov 22, 2007
Място: Някъде по долното течение на р.Марица
Въведено на:
01 Май 2024 09:51:13 »
Само една бройка имаше в градската ни библиотека, но успях да я взема за домашен прочит. Прочетох книгата, но явно трябва да се прочете и втори път, за да се осмислят посланията. Най- важното е, че е спасена, защото можеше и да изчезне в небитието Не знам да има второ издание, гледам по битаците дали няма да се появи първото издание, защото много невежи хора си изхвърлиха библиотеките, а "братовчедите" ги продават по един, два лева за брой книга. Жалка история, книги се продават на земята.
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
08 Май 2024 11:21:02 » спасяване на литература
До колко знам автора се е поблазнил да коментира връщането на заточеници от Гулаг и това е спряло издаването на книгата през "комунизЪма". Наистина съм благодарен и аз, че не е изчезнала в небитието, като много други художествени произведения от онова време.
Романа несъмнено има големи художествени достойнства, но това не обезценява и документалните му качества. Според мен е грешно да се чете само като художествена измислица.
mamasha ХуЛитер
Записан(а): Oct 29, 2008
Място: Бургас
Въведено на:
11 Май 2024 00:10:37 » Лео, малко корекции
Името на автора не е Виктор, а Георги, Георги Божинов.
Спрян от издаване е пътеписът му "Гора зелена, вода студена". Всъщност творбата Е ПУБЛИКУВАНА през 1975 год. , в бр. 3 на списание "Септември". Към първоначалния вариант обаче в последния момент авторът добавя няколко страници, които съдържат спомени на петима българи, оцелели от ГУЛАГ. След остра реакция от страна на съветското посолство публикацията е спряна, иззет е тиражът на въпросния брой 3, а цялата редакцията на списанието е уволнена. Георги Божинов, по това време кореспондент на в. "Труд" в Благоевград, също е уволнен и изключен от Съюза на българските писатели. Уволнена от работа е и съпругата му. Въпросният пътепис е преиздаден през 1980 година в сборника "Кукувица кука", но със значително намален обем, като авторът сам прави съкращенията.
Георги Божинов никога повече не е назначен на държавна работа. Няколко години по-късно Николай Хайтов поема риска и го прави нещатен сътрудник на списание "Родопи".
Що се отнася до романът му "Калуня-каля", той е публикуван през 1980 година от издателство "Български писател", но специфичната тематика и събитията около Възродителния процес, го оставят встрани от вниманието на читателите и критиката. Близо 25 години по-късно го преоткрива писателят Деян Енев; именно той става и редактор на новото му издание. А през 2015 романът се превръща в една от най-продаваните книги на годината.
И за финал - Въпреки досието в ДС, Министерството на културата през 2004 година награждава писателя с почетния знак „Златен век“ (24 май 2004 г.). Наградата му е връчена само ден преди да си отиде на 80-годишна възраст.
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
13 Май 2024 16:43:35 » СОРИ!
Ще му купувам риза, то се е видяло. За пореден път паметта ми изневерява. Благодаря на мамаша за корекцията. От къде в главата ми е останал тоя Виктор не знам!
Важното е, че романът е шедьовър в съвременната ни литература и заслужава много по-сериозно внимание и представяне. Богатството на езика и уникалната стилистика го открояват сред по-голямата част от съвременните ни творби.
geostal ХуЛитер
Записан(а): Nov 22, 2007
Място: Някъде по долното течение на р.Марица
Въведено на:
18 Май 2024 11:08:37 »
Виктор Божинов е режисьор на филма "Възвишение" и на другия роман на Милен Русков "Чамкория", мисля, че също подготвят филм.
А в онова време какво ли нямаше... Като студент купих от магазина "Полски център" в Пловдив цветни плакати на Брус Лий, за да ги продам на пазара и да попълня бюджета си. Идва един цивилен и ме попита откъде ги имам, че това е западна пропаганда и т.н. Не ми ги конфискува, но ми рече да не ги разпространявам. Не знае човекът, че се продават някъде свободно. Дребна история, а какво да кажем за онези хора, които са пострадали от оня режим, какъвто е Георги Божинов.
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
19 Май 2024 15:42:28 »
Изплувало е от дебрите на обърканата ми памет това име, та прекръстих горкия писател. Явно много е патил, щом не са му дали да работи.
Пък мене ме караха да работя задължително, въпреки, че ми се вършеха други, по-приятни неща, като да гоня другарките...
Но всяко нещо с времето си. Сега не ме карат да работя. Сам се натискам за някой и друг комат... За съжаение на другарките, вече не ги гоня (
LeoBedrosian ХуЛитер
Въведено на:
01 Окт 2024 14:34:03 »
Силно се надявам тази тема да е повдигнала интерес към произведението на Георги Божинов, защото то си заслужава, наистина!
Не можеш да пускаш нови теми Не можеш да отговаряш във форума Не можеш да редактираш мненията си Не можеш да триеш свои мнения Не можеш да гласуваш във форума