Въведено на:
15 Сеп 2023 08:12:44 » Дамата в синьо
Георги Чакъров влезе в ателието си и очите му се усмихнаха – на статива го чакаше неговата любима –„Дамата в синьо”. Рисуваше я вече няколко месеца, но все нещо му се изплъзваше. Беше вложил в чертите й всички жени, които някога бе обичал. Искаше да изрази вечната женственост - онази недостижимата, за която копнееше и сънуваше. В очите на дамата сякаш се долавяше тъга, замечтаност, но и неясни обещания. Бе използвал основно сини и зелени цветове и съвсем малко бледо жълто за намек топлина.
Понякога се чудеше дали такава жена наистина съществува, понякога откриваше свои черти в лицето на жената, сякаш се опитваше да потъне и се слее с творбата си. Така или иначе, това бе най-доброто, което е рисувал някога.
Георги Чакъров рисуваше от малък, имаше „око” и „ръка”, вземаше уроци, но цели единадесет години кандидатсваше в Националната Художествена Академия и все малко не му стигаше да го приемат. Накрая му поискаха крупна сума , за да го приемат и Жоро се отказа – по онова време имаше вече жена и син, трябваше да храни семейство и той започна работа като графичен дизайнер в една печатница. Правеше предпечатна подготовка за учебници – приятна и платена работа. По едно време в гладните години рисуваше икони и ги продаваше на парче за някой лев отгоре. Но неговата душа страдаше – той искаше да рисува, да твори и по цели нощи прекарваше пред статива. Имаше няколко успешни изложби в родната си Варна, но кой ли беше забогатял от продажба на картни. Неговата обсебеност и хроничния недоимък направиха така, че жена му го напусна и замина в чужбина, като взе и сина им.
Чакъра тъжеше, но поне можеше да рисува денонощно. На 48 години все още беше привлекателен мъж – висок и слаб, дългата си леко прошарена коса връзваше на опашка, обличаше се се артистично и елегантно, пиеше умерено и имаше готино чувство за хумор. Компания не му липсваше, но той копнееше за дамата в синьо.
Преди около година съдбата се усмихна на Жоро – негова леля, за която той се грижеше в последните години, почина и му остави страхотна къща във вилната зона на Варна. Къщата бе двуетажна, в алпийски стил, имаше гледка към морето и огромен двор с трева. Той напусна панелката си в града, разположи ателието си на втория етаж и вече имаше цялата светлина за рисуване.
Жоро имаше само едно притеснение –леля му имаше син, който се беше запилял по белия свят, не поддържаха връзка и даже не дойде на погребението на майка си. Някой ден той ще поиска къщата, но Чакъра имаше документи – имотът му бе приписан срешу доглеждане -пред нотариус и дори и Пламен да се върнеше някой ден, нещата щяха да се решават в съда. Оспорването на завещание нямаше да е лесно, но Жоро се надяваше това да не се случи.
Засега се наслаждаваше на живота и рисуваше като бесен – сякаш сам Ел Греко движеше четките му.
За тази вечер Чакъра беше поканил няколко близки и приятели на вечеря – искаше да им представи „Дамата в синьо” и да види въздействието на своя шедьовър.
Mia2442 ХуЛитер
Записан(а): Sep 18, 2009
Място: София
Въведено на:
15 Сеп 2023 08:30:09 » Коментар
Към всички "съучастници"
Бях споделила, че замисълът на творбата е към края на партито или в малките часове на нощта, художникът да бъде намерен убит. Дъщеря ми даде страхотна идея за метода на убийството, като действието трябва да се развива през студена зима.
Но КОЙ е убиецът и защо - предстои да измислим всички заедно. Като реверанс към добрата майсторка Агата Кристи, всеки от гостите на партито трябва да има възможност и мотив.
Затова трябва мн добре да премислим кои са поканените, какви са им взаимоотношенията с художника, какви реплики се подхвърлят на насата, ще има ли някакви скандали -пари, ревност, завист, отмъщение.
Мисля, че добре ще забавляваме - вие сте на ход!
anonimapokrifoff Модератор
Записан(а): Nov 30, 2007
Въведено на:
16 Сеп 2023 08:59:39 » Коментар
Чудесно начало, Миа, което дава много възможности. Хайде, автори, включвайте се, чакам!
pastirka ХуЛитер
Записан(а): Sep 02, 2007
Въведено на:
17 Сеп 2023 09:38:57 »
На вратата се звънна и той с бърза крачка отиде да отвори. Гостите идваха и Жоро се надяваше, че ще си прекарат страхотно. Дръпна вратата със замах и очите му светнаха от изненада. Човекът, който стоеше на прага му, не беше сред поканените. Имаше някакъв бегъл спомен, че са се срещали някъде, но само толкова и той продължаваше да стои озадачен. Брадата на мъжа - рижа и рядка - имитираше нескопосано катинарче, темето беше оголяло и на светлината над него просветваха няколко прошарени косъма като малки антенки. Понечи да изрази с думи изненадата си, но мъжът тикна в ръцете му бутилката вино, която беше купил, и прекрачи безцеремонно прага му с думите:
- Аз ли съм първият? Другите май закъсняват, Жорка!
Mia2442 ХуЛитер
Въведено на:
21 Сеп 2023 08:19:08 »
- Чакайте, познаваме ли се? – Чакъра се издразни от наглостта на непознатия и нарочно мина на „Вие”.
- Не ме ли помниш? Владо ни запозна в галерията на Попзлатев. Аз съм Иван Димов от телевизия „Черно море” . Отдавна искам да взема интервю от теб. – непознатият показа диктофона си.
Жоро не гледаше телевизия, но смътно си спомняше някакви слухове за закриването на тази.
- Владо ми каза, че има сбирка при теб и аз реших да използвам – продължаваше непознатият.
- Съжалявам, сбирката е само за няколко близки приятели и не давам интервюта. Вземете си виното и си вървете.
- Но ще бъде добра реклама за новата ти картина – упорстваше рижият.
- Вървете си! – Жоро съвсем побесня – откъде този навлек знаеше за новата му картина. Трябва по-късно да пита Владо за този Иван Димов, ако въобще това му е името.
Чакъра тресна вратата и се загледа през прозореца. Тази зима беше много снежна – Варна отдавна не е била толкова бяла. Сутринта Жоро беше разчистил снега – до неговата къща се стигаше по черен път, никъде не обозначен като път. Предишните дни се беше позатоплило и снегът се беше разтопил, но тази нощ пак сви и огромни ледени висулки висяха под алпийския му покрив.
- Трябва да ги махна – като нищо могат да убият човек –помисли Жоро и взе лопатата за сняг. Но първо трябваше да разчисти пътя – всеки момент щяха да дойдат от фирмата за кетъринг. Жоро често поръчваше от тях и харесваше да си бъбри с доставчиците.
Изведнъж се замисли –а с какво все пак бе дошъл непознатия, и защо Рекси не излая. Рекси беше стар и дружелюбен, но на непознати лаеше – Жоро се върна в къщата да провери. Рекс беше изтегнат пред камината и блажено похъркваше:
- Ама си ми пазач и ти! - подхвърли му Жоро и се върна в двора. Стори му се, че видя някаква червена Тойота да отпрашва към града, но във вилната зона имаше и други съседи – Чакъра все още не ги познаваше всички.
В този момент се зададе колата на кетъринга, обаче Жоро не разпозна доставчиците –тези бяха някакви нови и целите в татуси.
zinka ХуЛитер
Записан(а): Nov 05, 2007
Въведено на:
21 Сеп 2023 20:58:34 »
Това за татусите - не ме убеди...
Аз още чаках колата да паркира...)
Mia2442 ХуЛитер
Въведено на:
22 Сеп 2023 07:52:19 » koментар
Зинче, не те разбрах? Искаш да кажеш, че колата трябва да спре, за да види, че са татуирани?Може и да си права. Може да се оправи.
Направо чувам щерката как ме подиграва -"Ех, мамо, за теб всички татуирани са престъпници" -
Ми имам си предразсъдъци и аз -
pastirka ХуЛитер
Записан(а): Sep 02, 2007
Въведено на:
22 Сеп 2023 19:45:39 »
Стърчаха наполовина излезли от прозорците и по-скоро бяха каскадьри, готови всеки момент да се хвърлят по отработен и оттрениран начин с атрактивните си номера за пред снимачните камери. Чакъра мина още една крачка напред и впери поглед в приближаващата се кола с чувство на някакво напрежение. А това не беше нещо присъщо за него.
Спирачките изсвистяха по чакълестата пътека и гумите изхвърлиха встрани шепа малки камъчета като сачми. Вратата се отвори рязко и от мястото на шофьора излезе стройна мацка, облечена в тесни дънки, с късо боди и голо пъпче. Тя застана така, сякаш искаше да покаже блестящата си дрънкулка, закачена за него. После се надвеси над багажника и отзад на врата ѝ се видя голям татуиран дракон, който беше завъртял опашка над лявото ѝ рамо. Извика нещо на помощника си и той посегна да ѝ помогне, вземайки от ръцете ѝ голям кашон.
- Къде да го оставим? - обърна се той към мъжа, кръстосал
с озадачен поглед ръцете си отпред и, още не чул указанията, които трябваше да му бъдат дадени, тръгна да влиза в къщата, бутайки с рамо открехнатата врата.
zinka ХуЛитер
Записан(а): Nov 05, 2007
Въведено на:
22 Сеп 2023 20:05:11 »
zinka написа:
Това за татусите - не ме убеди...
Аз още чаках колата да паркира...)
Не можеш да пускаш нови теми Не можеш да отговаряш във форума Не можеш да редактираш мненията си Не можеш да триеш свои мнения Не можеш да гласуваш във форума