Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 807
ХуЛитери: 3
Всичко: 810

Онлайн сега:
:: pinkmousy
:: Albatros
:: LATINKA-ZLATNA

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Последният полет
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Анкета :: Вашата оценка:

5
22%
 22%  [ 2 ]
4
44%
 44%  [ 4 ]
3
22%
 22%  [ 2 ]
2
11%
 11%  [ 1 ]
1
0%
 0%  [ 0 ]
Всичко гласували : 9


Автор Съобщение
competition
Модератор
Модератор


Записан(а): Apr 26, 2010
Мнения: 658

МнениеВъведено на: 07 Юни 2012 11:44:14 » Последният полет Отговори с цитат върни се горе

Когато бях малък често се катерех по Сините скали на Карандила. Беше ми станало навик да гледам как слънцето се издига в небето и отвисоко гледа, сияейки колкото се може по-силно. То огряваше облаците и им придаваше оранжев оттенък. По това време Сините камъни изглеждаха масивни като че ли подпираха небето да не падне. Дърветата бяха като ята птици и поради тяхната близост някой би си помислил, че те се задушаваха едно в друго. Вятърът подухваше и пееше по тези скали. Листата шумоляха и трепереха сякаш искаха да се включат в неговата песен. Всичко това ме караше да изпадам в опиянение и вярвах, че никой художник не би могъл да пресъздаде тази картина.
Имаше странен извор точно на Карандила. Там се събираха орлите, които отпиваха от водата в него и после политаха в небето, издигайки се с помощта на мощните си криле. Рееха се в небето сякаш то принадлежеше само на тях. Често си мислех, че те са негови господари. Носеха се във въздуха като лодки в морето. Следях птиците и им се любувах.
Винаги преди изгрев старите орли отвеждаха своето малко пиле на първия му полет и даваха да отпие от водата в извора, а после го подкрепяха с крилете си и отново се издигаха в небето. Но когато слънцето се покажеше величествено, старите орли оставяха своето малко само в небето. Те отново се връщаха при извора, понякога следвани от него, а друг път – не. И тогава се зачудих какво е станало с тези, които не са последвали родителите си до извора. След много размишления разбрах, че то се е разбило в скалите. Ако не успееше да полети, то не можеше да стане орел - затова умираше.
Залез. Облаците бързаха да се сбогуват със слънцето. Около него беше обвит жълто-оранжев юрган. Небето в далечината започна да потъмнява. Искаше да приюти луната. Вятърът се усилваше като че ли й беше враг. Клоните на дърветата започваха да се огъват и да викат за помощ. Тогава се чуваше истински хаос от природни звуци. Орлите се прибираха в гнездата си по скалите и с нетърпение очакваха вечерта да отмине.
Постепенно започнах да обичам не само природната картина, но и господарите на небето. Почти всеки ден ходех да ги наблюдавам, защото, когато не го правех, се чувствах като празна мидена черупка. Сякаш нещо ми липсваше. Колкото повече ги гледах, толкова повече копнеех да се върна отново. Бях се влюбил в красотата им, в техните плавни движения по небето. Но тогава започнах да усещам, че нещо лошо бе започнало да се случва. Край извора орлите се събираха и общуваха по начин, който аз никога не бях виждал. Изглеждаха измъчени сякаш се сбогуваха един с друг. Само един от тях отпиваше от водата в извора и тогава отлиташе. Тромаво той се рееше в небето докато не се изгубваше от поглед. Повече никога не се връщаше. Всичко това продължаваше години, докато не остана само последният орел. Беше моят най-любим и продължавах да се катеря по скалите, само за да го видя. Изглеждаше толкова самотен, че сърцето ми се късаше.
Един ден забелязах и той да отпива от водата по залез слънце, а после да се издига в небето. И той също започна да се рее, докато последният лъч не го огря. Тогава отлетя надалеч. Реших да го последвам. Исках да разбера къде отиваха всички тези орли, които изчезваха след последната си глътка вода от извора. Бягах колкото мога по-бързо, за да успея да настигна птицата. После се спрях. Видях я да свива криле и с бясна скорост да се спуска към скалите. Чу се звукът от удара. Беше съкрушителен. Не знаех какво да правя или как да се чувствам. Бях съсипан – тук всички орли бяха загинали. Сърцето ми беше разбито. Мислех, че никога нямаше да се възстановя от този шок. Нещо отвътре ме тормозеше, караше ме да плача. И заплаках...
Върнах се при извора. Огледах го. За първи път се бях доближил толкова до него. Можех да усетя магическото му влияние. Стоях край него докато не дойде нощта. Успокояваше ме, защото мислех за величието на загиналите птици.
Облаците покриха цялото небе. Блъскайки се един в друг, те се сгъстиха. Бяха хвърлили огромна сянка върху земята. Беше невъзможно луната да бъде видяна. Вятърът брулеше силно. Листа се носеха из въздуха. Мълнии започнаха да се чуват в далечината. Заваля дъжд. Даже природата тъгуваше за орлите, но аз не успях да я утеша. Избягах и никога повече не се върнах.
Нарекох извора Кушбунар, птичия извор. Разказвах за него години наред, защото не исках историята на орлите да бъде забравена...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
raiavid
Гост





МнениеВъведено на: 07 Юни 2012 12:22:53 » Отговори с цитат върни се горе

Много подробен и тъжен разказ. Може би трябваше да се сбие малко и да се наблегне повече на полета и величието на орлите. Извисяването и гордата смърт са предадени много сполучливо.
Успех в конкурса!
geostal
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Nov 22, 2007
Мнения: 498
Място: Някъде по долното течение на р.Марица

МнениеВъведено на: 11 Юни 2012 18:48:24 » Отговори с цитат върни се горе

Я да подкрепя това хубаво разказче, че се начетох на всякаква поезия тука...Успех! Very Happy
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
mihala
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 05, 2009
Мнения: 20
Място: България

МнениеВъведено на: 12 Юни 2012 08:51:24 » Отговори с цитат върни се горе

Хареса ми, но втората част грабва читателя.Успех!!! Arrow
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
Покажи мненията преди:      
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com