Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 719
ХуЛитери: 4
Всичко: 723

Онлайн сега:
:: Mitko19
:: pc_indi
:: pavlinag
:: pinkmousy

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Птича приказка
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Анкета :: Вашата оценка

5
53%
 53%  [ 7 ]
4
0%
 0%  [ 0 ]
3
23%
 23%  [ 3 ]
2
7%
 7%  [ 1 ]
1
15%
 15%  [ 2 ]
Всичко гласували : 13


Автор Съобщение
competition
Модератор
Модератор


Записан(а): Apr 26, 2010
Мнения: 658

МнениеВъведено на: 28 Апр 2012 22:49:13 » Птича приказка Отговори с цитат върни се горе

Бухалът премигна веднъж, колкото до подскаже на учениците си, че вижда всичко, приглади с клюн непокорната перушина по крилата си и започна. За класна стая бе избрал най-сумрачната поляна в гората и малчуганите затихнаха, нетърпеливи заниманието да свърши, за да се отдадат после на игрите си:
- Днешният урок ще е за хората, пернатковки, но най-вече за техните деца. В тези тежки времена за нашия вид, когато горите се смаляват с дни, а храната ни е силно замърсена, трябва да научите истината: че някога двукраките са могли да летят като птиците, но доброволно или не, са се отказали от небесната шир.
- Защо? Невъзможно! - едновременно екнаха възгласи, като най-силно се открояваше звънливото чуруликане на новоизлюпен присмехулник със жълто петно около човката.
- Който лети, птички мои - няма нищо; не ламти за купчина човешки пари, не иска небето само за себе си , нито пък части от земята под него. Не му е нужно да има ценни камъчета, скъпа перушина, дори и обувки. Хората обаче, решили да притежават тези неща. Започнали да заграждат парчета от планетата и да ги обявяват за свои. Ограждали реки и езера и казвали: „Това е наше.” Стигнало се дотам, че решили да поделят и небосвода и построили толкова високи огради, че засенчили слънцето. Тогава природата се ядосала:
„ Та нали всички са родени тук, като равни!” - ревнала тя и помела оградите. Така ги разтърсила, че хората изпопадали от небето и вече не можели да летят. За това сега, горките се издигат във въздуха единствено с огромните си машини. Но въпреки всичко - нашата земя не е толкова жестока. Тя съжалила дечицата им, защото нямали вина и само на тях оставила дарбата: все още могат да летят, а най-волните от тях, ще останат такива и като възрастни. Макар и без криле, те имат способността да се реят заедно с нас в синевата и ежедневно да споделят чувството ни на възторг. Свободни и не обременени от земните тежести, децата им, както нас откриват щастието на живота, докато се изправят пред избора - да летят или да трупат парченца от планетата? Удивително е как хората, за да оправдаят загубата си, придават човешки облик на другите живи същества: приписват им от своите черти, създават легенди и дори след време, започват да си вярват. Обличат с дрехи любимците си, обучават някои от нас да „говорят”, а всъщност не виждат, че папагалите са самите те. Повтарят грешките на други същества, живели еони преди тях, а нас - помнещите, опитомяват и поучават. За да не изглеждам черноглед, ще спомена ги спомена и с добро. Все пак ни свързват толкова много неща: та кой, след нас естествено, пее най-добре на земята - признаваме, че това са хората. Не веднъж сме се любували и на някои от танците им, а картините на техните художници, освен със себеподобните им, са наситени предимно с наши образи. Това ни говори, ученици, че поне част от човечеството, все още обича небето и милее за древните си сродници. Затова е и днешния урок: запомнете, че рожбите на човеците и малцината окрилени възрастни измежду тях, са единствените ни съюзници. Ще летим заедно с тях, ще споделяме попътния вятър и ще очакваме да ни защитят, както е редно между побратими. Иначе ще бъдем изличени от света, а отидем ли си ние - ще си отидат и мечтите на хората: та кой ще ги учи да летят…
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
raiavid
Гост





МнениеВъведено на: 29 Апр 2012 11:51:15 » Отговори с цитат върни се горе

Браво! Поучителна приказка. Успех в конкурса!
Покажи мненията преди:      
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com